cancel
Showing results for 
Show  only  | Search instead for 
Did you mean: 

Electronic full-time MF not working on EOS R8

RogenerPavinski
Contributor

This option allows you to manually focus with RF lenses even when autofocus is active, but this option is not working on the R8, as it does on my other R6 and R10 cameras.
Anyone experiencing the same problem?

16 REPLIES 16

Some lenses, like the RF16mm has a switcher button to focus control or just "control" (can be customized to speed, aperture or ISO). So the ring has more than one function. Some lenses, like the RF35mm has a ring dedicated just to the focus control.

RogenerPavinski
Contributor

 There is no AI on R8

So the R8 only has Servo AF and One Shot. I thought it had AI Focus too. That might be the R6 Mark II then. Servo AF was called AI Servo in DSLRs. Don't know why they dropped "AI" from the name.


-Demetrius

Current Gear: EOS 5D Mark IV, EF F/2.8 Trinity, EF 50mm F/1.8 STM, EF 85mm F/1.8 USM, 470EX-AI & 600EX II-RT

Retired Gear: EOS 40D

RogenerPavinski
Contributor

UPDATE: I just updated to the new firmware released today, 1.1.0 and nothing has changed. I still can't use Electronic full-time MF on video with lenses with independent focus ring

RogenerPavinski
Contributor

This is the situation with the R8 with the RF35mm 1.8

And this is the R6 with the same lens, and the Manual Focus working properly

Anonymous
Not applicable

What happens if you press the shutter button halfway to establish initial focus, release the button, and then try the manual focus ring adjustment? Does it work then?

I also noticed that you have eye detection enabled (eye icon on the screen) in the R6, but not on the R8. Does that make a difference?

As a last resort, you could reset the camera back to factory defaults, along with custom functions.


@Anonymous wrote:

What happens if you press the shutter button halfway to establish initial focus, release the button, and then try the manual focus ring adjustment? Does it work then?

No, it does not works that way on video mode.


@Anonymous wrote:

I also noticed that you have eye detection enabled (eye icon on the screen) in the R6, but not on the R8. Does that make a difference?

 The icon does not exist on R8 and eye detection on or off does not make difference


@Anonymous wrote:

As a last resort, you could reset the camera back to factory defaults, along with custom functions.


The camera is brand new, i don't see how this could help in this case.

Avatar
click here to view the press release
Announcements