Canon Community Canon Community
 


Reply
Highlighted
Occasional Contributor
Posts: 5
Registered: ‎01-13-2020

MF644cdw - setting up the default paper tray

Just to level set, my printer comes with 2 trays - the top one is the multi-purpose tray which looks like a slot in the front of the pronter where one feeds papers of different sizes I suppose. The bottom one is a paper cassette called "A4/Plain 2".

 

My printer keeps selecting the multi-purpose tray as the default  for print jobs. This requires that I feed in paper manually - not cool. I would like to change this to the tray #1 ( lower tray) but cant figure out how.

 

For default preferences, I have selected - auto tray selection by the printer but this does not seem to work. I cant figure out how else to set this up. I've spent quite a bit of time on the home screen -> paper settings option

 

Any ideas will be much appreciated. Till then I'll continue research this ....

 

Thanks

Highlighted
Reputable Contributor
Posts: 858
Registered: ‎11-13-2019

Re: MF644cdw - setting up the default paper tray

Hello geeaitch.

 

If you haven't already done so, set the default paper source in the MF644Cdw's operation panel menus. 

https://oip.manual.canon/USRMA-3547-zz-SSM-740-enUS/contents/devu-basicope-papers_pset-psize_ptype-e...

 

If you need immediate assistance with this issue, please contact us using the numbers and information at http://Canon.us/ContactLI

 

Did this answer your question? Please click the Accept as Solution button so that others may find the answer as well.

Highlighted
Occasional Contributor
Posts: 5
Registered: ‎01-13-2020

Re: MF644cdw - setting up the default paper tray

Hi

Thx for the response. I found that one has to choose LTR as source as opposed to A4 which is what I was choosing. Once I did that, it is correctly using the bottom tray.

Thanks

-gh

Highlighted
New Contributor
Posts: 1
Registered: ‎03-18-2020

Re: MF644cdw - setting up the default paper tray

I have the same issue. None of the above works.

Up till now this printer is the worst, touchscreen is working very bad as well and it always selects the MP tray and asks to confrim it's loaded with A4.

 

If it doesn't work like it should, I'll advise my company to stop using these.

Highlighted
New Contributor
Posts: 1
Registered: ‎03-29-2020

Re: MF644cdw - setting up the default paper tray

MF644cdw - setting up the default paper tray is not working - I have the same problem as described before.

 

I followed up your instructions to set the tray as default  - but still does not work !!!

This is extremely frustrating - I have been trying to solve this for several months - and still not resolved Smiley Sad Smiley Sad 

 

Please provide other solutions that may cause this not to work.

Highlighted
Occasional Contributor
Posts: 5
Registered: ‎01-13-2020

Re: MF644cdw - setting up the default paper tray

Hi

These are the steps I took

 

- Hit Home on console

- Select "Paper Settings"

- Select "LTR/Plain 2"

 

That was it!

 

I hope this works for you. If not, I'm guessing that your printer needs a "firmware" update. I would reach out to customer service to figure this out.

 

All the best.

Highlighted
Occasional Contributor
Posts: 5
Registered: ‎01-13-2020

Re: MF644cdw - setting up the default paper tray

To Canon Tech Support,

Clearly the selection of the lower tray as default  (on MF644cdw) is not functioning well as evidenced by the few posts on this thread. Why can't you guys debug this issue and help people out rather than point to documentation which doesn't appear to be very helpful. Eventually , I think Canon should issue a patch to make this straight-forward. It is clearly a dissatifier for the product.

Thanks

-gh

Highlighted
Occasional Contributor
Posts: 5
Registered: ‎01-13-2020

Re: MF644cdw - setting up the default paper tray

OH - I forgot to mention that in your Printer preferences (Windows 10) , for the "Paper Source" preference , ensure that "Automatically Select" is chosen.  This will ensure that the printer default is used.

Highlighted
Moderator
Posts: 1,696
Registered: ‎10-25-2012

Re: MF644cdw - setting up the default paper tray

The Forums aren't intended for immediate assistance, or to communicate suggestions to Canon, Inc.

 

If you are having a support issue, and you have not been able to resolve it by following the troubleshooting steps outlined above, please click HERE to visit your My Canon Account to discover your personalized support options, including one-on-one assistance from our US-based support team.

 

If you're outside of the USA, please click HERE to find your support options. 

Highlighted
New Contributor
Posts: 1
Registered: ‎12-06-2019

Re: MF644cdw - setting up the default paper tray

[ Edited ]

This is what worked for me.

Had exactly the same problem like the rest of the people here, tried all those settings to disable multifunctional tray and none worked. 

I believe that if you set both trays to work on LTR (lettersize) paper by default it is going to pick the first one on the list and that is Multi one.

So I changed settings for the Multipurpose one to LGL (legal) and now when I print letter size docs it goes straight to the main tray w/o complains. At least for now it works.

To change settings:

1. Move the physical limiters on Multi tray to LGL marks (not sure does this matter but did it anyways)

2. Go Home/Paper Settings/pick the top one with red icon - that's M tray and on the list select LGL paper

3. If didn't already repeat #2 for main tray and this time pick LTR size

4. Go back to Home screen and drill again to paper settings to see did it save as you selected.

 

It should be fine afer this.

Good luck.

 

PS

Actually there are tonnes of settings in the Remote console - Web page for your printer, much easier to navigate than that onboard screen. The screenshot below shows my settings:


Screen Shot 2020-04-15 at 2.41.16 PM.png

 

 

It is still pissing me off that I can't change settings for auto timeout. I'd like to leave it on forever. No matter what I set it always go to sleep after 15 sec.

Even worst is that on my iMac the printer keeps getting lost, iMac and printer can't find each other if I didn't print for 2 or more days. Have to remove it and re-added on weekly basis. Really disappointed in this printer, thought Cannon is a quality name. Ah well we all learn on mistakes...major joke, when purchasing was looking for the one that can do 2 sides...and joke is on me. It prints 2 sides but doesn't scan 2 sides. Sigh.

powered by Lithium

LIKE US on Facebook FOLLOW US on Twitter WATCH US on YouTube CONNECT WITH US on Linkedin WATCH US on Vimeo FOLLOW US on Instagram SHOP CANON at the Canon Online Store
© Canon U.S.A., Inc.   |    Terms of Use   |    Privacy Statement