cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Canon Powershot SX530 HS WiFi Connection Problem

Steveleiden1
Occasional Contributor

I hope this is the proper place to seek advice.

 

Right now seems like a good time to post a WiFi connection issue for my Canon Powershot SX530 HS that has existed from day 1 of Windows 10 Pro. It worked fine on this Toshiba Satellite P50 laptop in the OEM Windows 8.1 Pro and in a different laptop running Windows 10 Home.

 

Let’s forward to today, a posting I had since the early Windows 10 days on Microsoft community for this issue had no real solutions. Until Dec 2017 when a reply indicated that a fellow had manually installed the camera and it worked.

This prompted explorations on my machines anticipating maybe Microsoft had addressed the issue: HP Desktop works fine now, HP laptop works fine now. So yes Microsoft had done something good.

 

This laptop still does not connect; however, it is closer than ever. When the Wifi is activated on the camera and it sees this laptop and I select it, I see on the laptop the icon appear in the network view of Windows File Explore. Add a Device is started, but the camera is not found. So it seems that both the laptop and the camera are aware of each other, but I can’t add the camera as a device. So I can’t connect. I’ve seen traffic on this before, but most get it solved when they added the camera via Add a Device. I've tried uninstalling and reinstalling the software to no avail.

 

I have Norton Internet Security and disabled the Firewall and Auto Protect to no avail.

 

Deeply Frustrated – can someone please help here?

Steve

1 ACCEPTED SOLUTION

Steveleiden1
Occasional Contributor

Hello Members

 

Great News!

 

Solved: My Powershot SX530 HS now connects to this laptop every time.

 

Solution: A bit unknown at this point – maybe a fresh reload of Windows 10 Pro

 

Action: Due to other issues, I reset my laptop to a fresh copy of Windows 10 Pro and then loaded all Windows updates. After initial reset and each major update I checked if I could now connect my powershot 530 and in all cases it has and continues to connect.

 

Comment: Since I worked very diligently with Canon Tech support both by email then by phone back in Feb 2018, they readily know most of the Windows touches needed for WiFi connections, but apparently, not all of them. I do appreciate all of the recommendations from the forum members. Having the recommendations kept my hope up. I’d say at this point that something in Windows 1803 fixed this problem in general, but my laptop at that time had some incorrect setting that will remain unknown to me.

 

As stated Problem Solved

Steve

View solution in original post

13 REPLIES 13

Steveleiden1
Occasional Contributor

Hello Members

 

Great News!

 

Solved: My Powershot SX530 HS now connects to this laptop every time.

 

Solution: A bit unknown at this point – maybe a fresh reload of Windows 10 Pro

 

Action: Due to other issues, I reset my laptop to a fresh copy of Windows 10 Pro and then loaded all Windows updates. After initial reset and each major update I checked if I could now connect my powershot 530 and in all cases it has and continues to connect.

 

Comment: Since I worked very diligently with Canon Tech support both by email then by phone back in Feb 2018, they readily know most of the Windows touches needed for WiFi connections, but apparently, not all of them. I do appreciate all of the recommendations from the forum members. Having the recommendations kept my hope up. I’d say at this point that something in Windows 1803 fixed this problem in general, but my laptop at that time had some incorrect setting that will remain unknown to me.

 

As stated Problem Solved

Steve

View solution in original post

dbhuff49
Occasional Contributor
Software works great on my android phone but MUST have a cable for windows 10 laptop.

athman8
Occasional Contributor

 Just got a new camera. Setting it up and after putting in the memory card I'm getting an error memory card message. It's in the correct way. No trouble shooting section in the user guide regarding this. Any suggestions? 

... error memory card message...

 

Did you format the camera card before using it?

What the error says?