cancel
Showing results for 
Show  only  | Search instead for 
Did you mean: 

Canon 40D Autofocus Will Not Work

Greeblen
Contributor

Hello there,

 

I have a 40D with the kit USM lenses that the autofocus stopped working completely.

The camera takes pictures fine with manual focus, but I'm trying to fix this issue so I can use it as it was intended.

Firmware version is 1.0.8

 

Some things I have tried to fix this issue

  • Reset to Factory Settings
  • Removed/Replaced the CR2016 coin battery
  • Used a bulb on the AF sensor area to clear any potential dust
  • Cleaned the contacts for the lenses and the camera

All to no avail.

 

I bought this camera new back in the day and have babied it and taken great care of it over the years.

 

The interesting thing is that a friend recently gave me a Canon Rebel XSI that is having the exact same issue.

 

Am I dealing with some sort of planned obsolecense here?

 

Thoughts and suggestions would be greatly appreciated.

5 REPLIES 5

Waddizzle
Legend
Legend

What if you have one bad lens, instead of two bad cameras?  BTW, make sure the AF/MF lens switch is on AF.

--------------------------------------------------------
"The right mouse button is your friend."

I should have mentioned...

I have 2 kit lenses for each camera and I bought the 40D new in 2007 and have been very careful with both camera body and lenses over the years so I know they have been taken well care of.

 

I've tried all 4 of the lenses on both camera bodies and they all behave the same way (yes, AF is selected), so I am thinking this is a camera body issue, not a lens issue.

 

The camera tries to autofocus but won't take the pic, and the best way I can describe it is that it "stutters" back and forth trying to find focus but just can't get it. I have tried selecting/using the various focal points in the viewfinder, to no avail.

MikeSowsun
Authority
Authority

@Greeblen wrote:

Hello there,

 

I have a 40D with the kit USM lenses that the autofocus stopped working completely.

 

The interesting thing is that a friend recently gave me a Canon Rebel XSI that is having the exact same issue.

 

Thoughts and suggestions would be greatly appreciated.


Please confirm....   Are you saying you have 2 cameras and 1 lens, and that both cameras will not AF with that 1 lens? 

Mike Sowsun

As mentioned in a previous reply, I have 2 cameras and 4 lenses.

AF will not work properly on either camera body (40D and Rebel XSI) with any of the 4 lenses. 

All 4 lenses will AF perfectly and perform normally when used on another camera body that is not experiencing this AF problem.

You can try if AF works when using a remote switch.
Avatar
click here to view the gallery
Announcements