cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

EOS utility does not recognize my EOS R

DaveHoch
Apprentice

After a mother board upgrade, EOS utility no longer recognizes my EOS R camera when connected via USB cable to download images. Interesting, it still recognizes my 5D Mk IV and 6D Mk II and they work fine. I have updated both the EOS utility and the EOS R firmware and it did not solve the issue. Windows 10 sees the camera when I plug it in, it even "dings", but EOS utility does not come on. It also does not work even if I manually load the EOS utility before or after plugging in the camera.   Ideas?

4 REPLIES 4

Waddizzle
Legend

I assume that you have upgraded a home brewed PC.  The Canon apps work best with Intel chipsets.  I have seen lots of complaints about apps not working, and AMD chipsets is all too often what the PC is built around.  Try different USB ports, or a powered USB port expander.  I assume that your USB cable is good to go.

--------------------------------------------------------
"The right mouse button is your friend."

All good thoughts. Yep, Intel chipset, basically went from a 4 core to 8 core I7. I have tried using the three different USB ports - "A" 2.0, "A" 3.2 gen 1, and "C" ports with different cables- no success.  FYI, the Windows correctly recognizes the camera as an EOS R but the EOS software does not want to talk to it.

quadman
Apprentice

I'm having the same problem.  My R6 connects fine, but the R isn't recognized. 

When I go to the Device Manager, then go to Portable Devices, I can see that the R6 connects as "Canon EOS R6", whereas the R registers as "MTP USB Device".  I think that may be the source of my issue.  I don't know how to get the R to be recognized as a Canon camera, like my R6.  

FYI, my computer does see my EOS R as "Canon EOS R" but the EOS utility still does not see it.  There is some kind of bug in the EOS Utility software that is preventing it to correctly recognize the R.

Announcements