cancel
Showing results for 
Show  only  | Search instead for 
Did you mean: 

Canon RF 100-400 Autofocus problem

Len29
Contributor

Hello,

Does anybody have an issue with autofocusing in 400mm with this lens? When I extend the lens to 400mm and try to focus, the lens is not focusing. I have to retract the lens to 100mm and refocus. Only then autofocus works. It happens almost every time in any mode(M,Av,Tv or Fv). Camera Canon R6.

1 ACCEPTED SOLUTION

I just reset the camera setting and the default is "on" for this setting. 

from the canon r6 manual below instructions need to be expended:

Len29_0-1677543525510.png

 

View solution in original post

13 REPLIES 13

shadowsports
Legend
Legend

@Len29,

I think the default is "on" for this setting.  I'd have to verify.

Canon : Product Manual : EOS R6 : Customizing AF Functions (start.canon)

shadowsports_0-1677542725152.png

 

~Rick
Bay Area - CA


~R5 C (1.0.7.1) ~RF Trinity, ~RF 100 Macro, ~RF 100~400, ~RF 100~500, +RF 1.4x TC, +Canon Control Ring, BG-R10, 430EX III-RT ~DxO PhotoLab Elite ~DaVinci Resolve ~Windows11 Pro ~ImageClass MF644Cdw/MF656Cdw ~Pixel 8
~CarePaks Are Worth It

I just reset the camera setting and the default is "on" for this setting. 

from the canon r6 manual below instructions need to be expended:

Len29_0-1677543525510.png

 

So, yes I was using the RF 100-400 lens with my R6 and my shots were blurred at 400 mm. My shots at 100 mm were fine.

wgeoghegan
Contributor

I had no idea that happened while I was taking pictures. Lost lots of shots. I thought  the lens was bad.

There are so many choices on the R6 that just understanding what each one means is a struggle. I wish the manual were set up differently so for example if one looked up autofocus everything would be on one or a few pages. As it is currently 19 different pages come up on a search of the manual for autofocus.

Avatar
click here to view the gallery
Announcements