cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

C100 Mark II & Sachtler FSB 4 : Jittery Footage

Davidbowietvc15
Apprentice

Hello, 

 

I recently purchased the C100 Mark II and Sachtler FSB 4 Tripod. I've been using this camera for months at work with limited problems in terms of picture quality. However on my personal C100 Mark II, I have noticed that when I perform any type of movement (particularly pans and tilts) the camera produces a strobing effect similar to interlacing. I can’t tell if the strobing is a mechanical error derived from the tripod or a setting within the C100 Mark II. As I began to take on new clients this type of behavior can not persist. 

 

I have attached two examples of the problem filmed in two separate environments. 

Please help so I can get the most out of my investment. 

 

EX : 1 

 

 

EX : 2 

 

12 REPLIES 12

Tim
Authority

 Hello Davidbowietvc15, 

So the community may provide the best assistance we'd like to find out a little more information about this issue.  For example what are the exposure and recording settings at the time this issue occurs? 

Do they seem to occur no matter what mode or settings you are using?  

What is the lens you are using on the camera?  

Did this answer your question? Please click the Accept as Solution button so that others may find the answer as well.

Hi,

 

I'm having the same issue with my C100 Mark II, no matter what frame rate or lighting condition. I have tried all the frame rates, codecs and bit rates and they all have the same result.

 

I generally shoot at 23.98p with a shutter of 180 degrees and like Davidbowietvc15, I cannot move the camera in any way without this very distracting strobing effect happening.

 

I've trawled throught the menus and cannot find anything that I think could be the reason, I have also done lots of research online and no one seems to know anything about it. I have a friend with a C100 MKI and he is stumped by it too.

 

I am quite desperate to correct this if I can so any advice would be most apreciated.

 

Thanks

That looks like it could be Image Stabilization in the lens.  Try turning it off.  You do not need it on a tripod, anyway.

--------------------------------------------------------
"The right mouse button is your friend."

Hello marklamin, 

We are sorry this also seems to affect your footage as well.  Like other users, is the Sachtler FSB 4 tripod a contributing factor? 

Or, does this issue seem to occur outside those circumstances? 

Did this answer your question? Please click the Accept as Solution button so that others may find the answer as well.

marklamin
Contributor
I only have one IS lens and I rarely use IS anyway.

I have noticed this slight strobing in other C100 mkI/mkII videos but none of them are as bad as this.

marklamin
Contributor
Hi Tim,

The issue seems to occur with any camera movements whether it is panning and tilting on a tripod, or tracking on a slider or flying it on a steadicam or gimbal.

I have noticed evidence of these strobing issues in other people's work, some of which were shot on the C100 mkI aswell as the mkII. So this strobing can be seen in the mkI aswell but I haven't seen anything as bad as what me and Davidbowietvc15 are experiencing.

Hello marklamin, 

It's unfortunate to hear that you're continuing to experience this issue in a variety of situations.  It may be best if Canon examines this camera on hand at our Factory Service Center to rule out any irregularities.  You can set this up through the Canon Support and Service web site, here.     

Did this answer your question? Please click the Accept as Solution button so that others may find the answer as well.

A little late to the party, but I need to know if this was solved in any way.

 

I too have this very persistent issue that I found out after some 2 gigs a while back.  No matter what settings I toggle - and I did quite a number of tests, with higher frame rates, too - it doesn't seem to go away. 

 

I must also state that the camera did not have this issue when I bought it. It started way later.

 

As much as my warranty is not valid at this point, I need to know if a solution around this was figured, or if the camera/sensor has some fault in any way.

 

Thank you.

marklamin
Contributor
I haven’t found a solution since. I’ve just worked around it and had to put up with it.

When I first posted on this forum I’d just picked up my C100 mk II second hand, it had only done around 70 hours but right from the off I noticed the jittering on my unit. Like wise I tried messing with frame rates etc and researched online, but at the time this forum was the only example I could find of other C100 users having the same issue.

I knew some one who had a mk I C100 and he had no problems with his and was puzzled but my problem.
Announcements
06/30/2022: Service Notice: EOS 70D: Error 70 or Error 80
06/10/2022: Service Notice:UPDATE: Canon Inkjet Printer continuous reboot loop or powering down
06/07/2022: New firmware version 1.3.2 is available for PowerShot G7 X Mark III
06/07/2022: New firmware version 1.0.3 is available for EOS M50 Mark II
05/31/2022: Did someone SAY Badges?
05/26/2022: New firmware version 1.0.5.1 is available for EOS-C500 Mark II
05/26/2022: New firmware version 1.0.3.1 is available for EOS-C300 Mark III
05/10/2022: Keep your Canon gear in optimal condition with a Canon Maintenance Service
05/05/2022: We are excited to announce that we have refreshed the ranking scale within the community!
04/26/2022: New firmware version 1.0.1.1 is available for EOS R5 C
03/23/2022: New firmware version 1.0.3.1 is available for EOS-C70
03/22/2022: New firmware version 1.2.0 is available for PowerShot PICK
03/16/2022: New firmware version 1.5.2 is available for EOS-R5
03/16/2022: New firmware version 1.5.2 is available for EOS-R6
02/09/2022: Share Your Photos is back!
02/07/2022: New firmware version 1.1.1 is available for EOS-R3
02/07/2022: New firmware version 1.6.1 is available for EOS-1DX Mark III
01/19/2022: READY FOR ANYTHING EOS-R5 C
01/13/2022: Community Update. We will be retiring the legacy profile avatars on 01/20/2022. Click this link to read more.
01/05/2022: Welcome to CES 2022!
12/7/2021: New firmware version 1.3.0 is available for Mount Adapter EF-EOS R 0.71x
12/7/2021: New firmware version 1.1.1 is available for CR-N 300
12/7/2021: New firmware version 1.1.1 is available for CR-N 500
12/2/2021: New firmware version 1.1.0 is available for RF 70-200 F4 L IS USM