cancel
Showing results for 
Show  only  | Search instead for 
Did you mean: 

Manual Focus on R50 - "Focus Mode" setting not displayed

jdege
Apprentice

I have a Canon EOS R50, and I'm trying to use it with a Tokina 400mm F8 Reflex MF lens.

The lens is manual focus only, and does not have an AF/MF switch.

If I mount the lens, and try to use it, the shutter does not trigger. I'm assuming that this is because the camera is set to AF, and it cannot AF.

So I've tried setting the camera to MF. The instructions I've seen online tell me that there the AF menu 1 should have a "Focus Mode" setting. That setting is not there.

I've reset the camera to factory settings, and it's still not there.

Without the setting I cannot switch to manual focus, and without manual focus I cannot use the lens.

Ideas?

1 ACCEPTED SOLUTION

p4pictures
Whiz
Whiz

You may need to tell the camera to take photos without a lens attached.

Go to the custom functions menu C.Fn-3 and then change the Release shutter w/o lens settings to On: Enabled.

 


Brian
EOS specialist trainer, photographer and author
-- Note: my spell checker is set for EN-GB, not EN-US --

View solution in original post

2 REPLIES 2

p4pictures
Whiz
Whiz

You may need to tell the camera to take photos without a lens attached.

Go to the custom functions menu C.Fn-3 and then change the Release shutter w/o lens settings to On: Enabled.

 


Brian
EOS specialist trainer, photographer and author
-- Note: my spell checker is set for EN-GB, not EN-US --

jdege
Apprentice

That was the problem.

Thanks.

Avatar
click here to view the gallery
Announcements