cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

EF 100-400 Auto Focus does not work.

ccobb66
Apprentice

I have an EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM.  The Auto Focus does not work.  When I turn the camera on the letters MF flashes in the window on the back.  The lens is set to AutoFocus and when I change it to ONE SHOOT or AL SERVO it flashes a message that says "Set the focus mode switch on the lens to AF"  which it is already there.  If I switch the lens to MF - it does not flash.   

6 REPLIES 6

jrhoffman75
Legend

Welcome to the forum.

 

From your description it sounds like the switch has possibly failed.

 

Try cycling the switch a few times to possible clean contacts.

 

Also remove and replace the lens a few times as well.

 

If that doesn't resolve the problem it will probably need service.

John Hoffman
Conway, NH

1D X Mark III, Many lenses, Pixma PRO-100, Pixma TR8620a, LR Classic

ebiggs1
Legend

"...  it will probably need service."   Sorry. Smiley Sad

EB
EOS 1DX and 1D Mk IV and several lenses!

Thank you. That is what I thought also.

ebiggs1
Legend

"When I turn the camera on the letters MF flashes in the window on the back."

 

This tells you it isn't any contact(s).  It is making connection for that to happen. Hopefully is it just the AF/MF switch. That will be an easy and fairly inexpensive fix. Plus your lens will come back looking brand new. Canon will also check out the rest of the lens to new specs.

EB
EOS 1DX and 1D Mk IV and several lenses!

Thank you.  Sent it off yesterday and I already miss it.  

Waddizzle
Legend

@ccobb66 wrote:

I have an EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM.  The Auto Focus does not work.  When I turn the camera on the letters MF flashes in the window on the back.  The lens is set to AutoFocus and when I change it to ONE SHOOT or AL SERVO it flashes a message that says "Set the focus mode switch on the lens to AF"  which it is already there.  If I switch the lens to MF - it does not flash.   


Are you using a Canon body?  Those are some unusual messages.  Sounds like you have a non-Canon body and a bad or wrong type of mount adapter, to me.

--------------------------------------------------------
"The right mouse button is your friend."
Announcements

07/28/2022: New firmware version 1.2.1 is available for EOS-R3
07/21/2022: New firmware version 1.6.0 is available for EOS-R5
07/21/2022: New firmware version 1.6.0 is available for EOS-R6
07/21/2022: New firmware version 1.1.0 is available for EOS-R7
07/21/2022: New firmware version 1.1.0 is available for EOS-R10
07/14/2022: New firmware version 1.0.1 is available for CR-X300
07/01/2022: New firmware version 1.3.0 is available for PowerShot PICK
06/30/2022: Service Notice: EOS 70D: Error 70 or Error 80
06/10/2022: Service Notice:UPDATE: Canon Inkjet Printer continuous reboot loop or powering down
06/07/2022: New firmware version 1.3.2 is available for PowerShot G7 X Mark III
06/07/2022: New firmware version 1.0.3 is available for EOS M50 Mark II
05/31/2022: Did someone SAY Badges?
05/26/2022: New firmware version 1.0.5.1 is available for EOS-C500 Mark II
05/26/2022: New firmware version 1.0.3.1 is available for EOS-C300 Mark III
05/10/2022: Keep your Canon gear in optimal condition with a Canon Maintenance Service
05/05/2022: We are excited to announce that we have refreshed the ranking scale within the community!
04/26/2022: New firmware version 1.0.1.1 is available for EOS R5 C
03/23/2022: New firmware version 1.0.3.1 is available for EOS-C70
02/09/2022: Share Your Photos is back!
02/07/2022: New firmware version 1.6.1 is available for EOS-1DX Mark III
01/19/2022: READY FOR ANYTHING EOS-R5 C
01/13/2022: Community Update. We will be retiring the legacy profile avatars on 01/20/2022. Click this link to read more.
01/05/2022: Welcome to CES 2022!
12/7/2021: New firmware version 1.3.0 is available for Mount Adapter EF-EOS R 0.71x
12/7/2021: New firmware version 1.1.1 is available for CR-N 300
12/7/2021: New firmware version 1.1.1 is available for CR-N 500