cancel
Showing results for 
Show  only  | Search instead for 
Did you mean: 

Question regarding R6 and hot pixels (especially on long exposures)

arlicht
Contributor

Hello.

I recently bought new Canon R6 (mark 1) and I found that on long exposures I see a lot of hot pixels.

I took some photos with lens cap on, for the test purposes. I will share RAW .CR3 files. Could you please check them and tell if its a normal behavior or I need to contact Canon Service for the repair? This is my first ever camera and I am a little bit worried regarding this issue right now. Also if there someone have R6 could you please share your RAW files with long exposures with lens cap on for comparing?

Thanks

ISO 6400 30s

https://drive.google.com/file/d/1Nij9lQhX6lg9foywfB45mLrrhvACjISs/view?usp=sharing

ISO 3200 30s

https://drive.google.com/file/d/1JpP1ZyK3znRe5uap-LK--1LfjBBLKXcG/view?usp=sharing

ISO 3200 10s

https://drive.google.com/file/d/1ELjKCT1IuoMmTXo8SZrsWtC9XZdmK4wP/view?usp=sharing

ISO 3200 5s

https://drive.google.com/file/d/1GyfQnQ32hjRIOyzWUhH7Xyj2-7xAnpMA/view?usp=sharing

ISO 3200 1s

https://drive.google.com/file/d/1PSng8E0peYv1E7NSf3ueolmg3cYI3vOI/view?usp=sharing

ISO 3200 1/4s

https://drive.google.com/file/d/1R4e3WaYqapeCu0y1GMrvd5MuevtFjKVD/view?usp=sharing

 

 

ISO 800 30s

https://drive.google.com/file/d/1goeYQnDO434YjdJRtCLDSYcYM8Y6HLTw/view?usp=sharing

ISO 800 10s

https://drive.google.com/file/d/1obduVWuB8cRiIbyUE_n-SKSuHT8MciyA/view?usp=sharing

ISO 800 5s

https://drive.google.com/file/d/1piH5gF3HNeaN_BErFE6GYYgGLFofhQzy/view?usp=sharing

ISO 800 1s

https://drive.google.com/file/d/1b8Qy9Ozkp-XGzVoV3FfHoiJxrFyDgZc_/view?usp=sharing

ISO 800 1/4s

https://drive.google.com/file/d/1qgB3iAjJjbbjrRkni7aZvabXQBpZV2bO/view?usp=sharing

 

 

ISO 100 30s

https://drive.google.com/file/d/1Ctj9VxuFho4mILINA_2rNyqRmWfxq3L4/view?usp=sharing

 

1 ACCEPTED SOLUTION

They will not decrease, but Canon sensor mapping will hide most of them for you.

Other makers remove more bad pixels already in camera, just like you will see with your R6 at ISO 12800 and above.

And no, I don't think you will need to send your R6 to Canon Service. Will you ever have a problem with bad pixels? If you see them in daylight you perform a sensor cleaning or remove them in your software in post with just one click.

If you shoot astro you will use a dark frame anyway.

I suppose that most of the bad pixels you see at 30 seconds work flawless at 1/200 sec?

View solution in original post

15 REPLIES 15

Waddizzle
Legend
Legend

Encountering noise during long exposures is not unusual.  The longer the exposure, the longer the opportunity to collect noise.  It is a common practice among astrophotographers to capture “dark frames”, which are used to cancel out noise in long exposures.

--------------------------------------------------------
"The right mouse button is your friend."

But its not a noise, those are hot /broken pixels and they always are in the same place and position on all photos. As I understand noise is something random occuring?

Peter
Authority
Authority

As already written, use a dark frame. For example Long Exposure Noise Reduction. This feature takes a second frame and removes hot pixels and amp glow.

1000006615.jpg

 Use the sensor cleaning method if you have hot pixels also at short shutter speeds.

1000006617.jpg

Thanks for information.

I know how to remove them using software tools or just by enabling Long Exposure Noise Reduction in camera. 

My main question is - does the amount of seen broken pixels in my photos are ''Normal' or are there too much of them so I need to service my camera. Sensor cleaning feature does nothing to minimize those broken pixels for me.

shadowsports
Legend
Legend

Greetings,

Removing hot pixels.  Its possible some can be removed by re-mapping, but I would not count on a night and day difference.  You can check with support to see if this is possible on the R6 and what result you might expect.  I believe the improvement could be fairly limited.  @Peter and @Waddizzle's advice would probably help the most.

~Rick
Bay Area - CA


~R5 C (1.0.6.1) ~RF Trinity, ~RF 100 Macro, ~RF 100~400, ~RF 100~500, +RF 1.4x TC, +Canon Control Ring, BG-R10, 430EX III-RT ~DxO PhotoLab Elite ~DaVinci Resolve ~Windows11 Pro ~ImageClass MF644Cdw/MF656Cdw ~Pixel 8
~CarePaks Are Worth It

I contacted Canon Service and they told me that this is a warranty case. And they will first try to map them out and if it not works then they will replace CMOS sensor. To be honest its kinda pity and disappointment that I bought brand new expensive camera and just after one week of use found that it needs to be already repaired. Is there any quality control at all there in Canon factory to check such things? 

arlicht
Contributor

Thank you all for your responses! I very appreciate this.

Maybe someone has R6 and could share some CR3 RAWs made with lens cap on (black frame) and with 30s, 10s, 5s and 1s ISO 3200 (LENR OFF)? I just want to compare how bad is my sensor comparing to others.

 

darktable with default settings detected 88 bad pixels in your ISO 6400 file and 335 from my R6.

At ISO 800 1/4 sec darktable detected 5 vs my 7.

At ISO 100 darktable detected 13 vs my 55.

Camera temperature seems to be the same.

Raw files here https://sprend.com/download?C=40e734f5ed34492082ffb91c00d83649

Five downloads available.

I suppose you will not see many bad pixels at all at ISO 12800 and above due to in camera auto removal of bad pixels.

Peter, thank you for sharing your RAWs.

Announcements