Canon Community Canon Community
 


Reply
Highlighted
New Contributor
Posts: 2
Registered: ‎10-20-2017
Accepted Solution

set the pc to start scanning error

I have  a MG7720 that is connected wirelessly to my laptop that runs on Window 10. It will not scan and I get a "set the pc to start scanning " error everytime I try to scan when hitting the start scan on the printer. It will not recognize my printer on the find computer ,it only has Local(usb). It is recognizing the printer as "Cannon IJ Network Scanner Selector EX". I have never had this problem in the 2yrs that I have been using it. Any help would be greatly appreciated.

Highlighted
Product Expert
Posts: 457
Registered: ‎01-20-2016

Re: set the pc to start scanning error

Hi jrrb6994,

 

Let's see if you can initiate a scan from the computer.

 

  1. Type "IJ Scan Utility" in the search box in the lower left of the screen.

  2. Open IJ Scan Utility.

  3. Press the "ScanGear" button.

  4. Place your original.

  5. Press "Preview."

  6. If you are happy with the image, press "Scan" to complete the operation.

Are you able to acquire an image?

 

This didn't answer your question or issue? Please call or email us at one of the methods on the Contact Us page for further assistance.

 

Did this answer your question? Please click the Accept as Solution button so that others may find the answer as well.

Highlighted
New Contributor
Posts: 2
Registered: ‎10-20-2017

Re: set the pc to start scanning error

Yes,it works now prompting from the computer. Thanks so much!!
Highlighted
New Contributor
Posts: 1
Registered: ‎04-17-2018

Re: set the pc to start scanning error

thank you very much! It worked for me too!
Highlighted
Occasional Contributor
Posts: 6
Registered: ‎06-03-2014

Re: set the pc to start scanning error

The TS8120 prints wirelessly fine, but won't scan. I Followed those steps and the scanner began scanning. When it was at "47%", the ScanGear message "Cannot communicate with scanner for these reasons..." Tried again - same thing. What next?
Highlighted
New Contributor
Posts: 2
Registered: ‎10-02-2016

Re: set the pc to start scanning error

That's no solution.

The topic starter scans initated from the Canon scanner, not from the PC.

I have the same issue as topic starter, when initiating the scan from PC it works but when scanning from Canon scnners/printer it shows the message " set PC to start scanning" .

 

Regards, 

 

JayJay

Highlighted
Product Expert
Posts: 2,819
Registered: ‎07-28-2014

Re: set the pc to start scanning error

Hi JayJay,

 

What model Canon multifunction printer do you own?

 

What version of Windows is installed on your computer?  If you are using a Mac, what version of OSX is installed?

 

Are you using your Canon multifunction printer wirelessly?    or with a USB cable?

 

 

 

Did this answer your question? Please click the Accept as Solution button so that others may find the answer as well.
Highlighted
New Contributor
Posts: 2
Registered: ‎10-02-2016

Re: set the pc to start scanning error

Thanks for asking,  Patrick 

 

This was solved by reinstalling Canon printer driver on PC (Win 10)..

I own a Canon MG7720 printer, on wired LAN.

 

 

Highlighted
New Contributor
Posts: 1
Registered: ‎04-11-2020

Re: set the pc to start scanning error

Good afternoon

 

When I hit Scan icon on my Canon MG7750 printer it states message "Set the PC to start scanning" I have absolutely no idea how to resolve this, please can someone kindly help me

 

Thanks

 

Simon 

powered by Lithium

LIKE US on Facebook FOLLOW US on Twitter WATCH US on YouTube CONNECT WITH US on Linkedin WATCH US on Vimeo FOLLOW US on Instagram SHOP CANON at the Canon Online Store
© Canon U.S.A., Inc.   |    Terms of Use   |    Privacy Statement