Canon Community Canon Community
 


Reply
Occasional Contributor
Posts: 5
Registered: ‎10-31-2015

600EX-RT Problem

Hi all,

I have a problem with one of my 600EX-RT flashes. In ETTL mode the pictures are almost black (despite the flash is firing) in Manual it seems that even set to 1/128 the flash is using full power. I already tried to clean all the contacts, still the same behaviour.

Any ideas?

 

regards

Esteemed Contributor
Posts: 3,611
Registered: ‎06-11-2013

Re: 600EX-RT Problem

Have you dialed down the Flash Exposure Compensation?

 

On the back LCD, just below where it says "ETTL" in the upper left corner, it might show an icon with a lightning bolt and a +/- followed by a number.  If the flash exposure compensation is not set (basically it's set to "0") then it wont show that icon nor the value, but if any flash exposure compensation is set, you'll see the icon and the value that it's set to.  

 

If you were set to -3, your flash would fire at 1/8th the power that it thinks it needs (which would result in very dark images.)

 

The press the +/- button along the bottom (on menu page 1) and you can dial it back to 0 (if indeed that is what happened.)

 

It's also possible to change it in the camera.

 

But what I don't get is why changing the mode to manual and dialing down the power to 1/128th would result in firing at full power.  That might require service (or at least a phone call to Canon service to ask questions.)

 

 

Tim Campbell
5D III, 5D IV, 60Da
Occasional Contributor
Posts: 5
Registered: ‎10-31-2015

Re: 600EX-RT Problem

Hi,

thanks for your answer.

No, FEC is set to zero. I tried it with settings fom -3 to +3 also, same result. I got full power on EXT-A and EXT-M, regardsless of the settings, too.

Over all, it seems that no power regulation - automatic or manual - is not working. It's a holiday today, but I will contact my nearby Canon support tomorrow.

 

regards

Esteemed Contributor
Posts: 4,529
Registered: ‎06-25-2014

Re: 600EX-RT Problem

I'm surprised that the OP can say with certainty that the flash is firing at full power, given that the originl complaint was that images are drastically underexposed.

Bob
Boston, Massachusetts USA
Occasional Contributor
Posts: 15
Registered: ‎12-01-2013

Re: 600EX-RT Problem

I would do a complete reset on the misbehaving 600EX and go from there. Usually that is the best place to start from.

Jason
Occasional Contributor
Posts: 5
Registered: ‎10-31-2015

Re: 600EX-RT Problem

When set to ETTL the images are without flash impact - despite there is flash triggered.

In all other modes - Manual, EXT-A, EXT-M - the images are totally overexposed, white-out. Well, maybe not full power, maybe 98%.... ;-) Do you feel better now?

 

regards

 

 

Occasional Contributor
Posts: 5
Registered: ‎10-31-2015

Re: 600EX-RT Problem

Hi,

is there a secret reset function I'm not aware of other from pressing button 2 and 3 for some seconds? Did that, no change.

 

regards

Occasional Contributor
Posts: 15
Registered: ‎12-01-2013

Re: 600EX-RT Problem

[ Edited ]

I believe you can also clear your flash settings in one of your Camera Flash control menu if your Flash is mounted on your camera as shown on page 45 in the manual.

 

Once you do that in your Camera flash setting menu set your flash control from Evalutive to Average and see if that changes anything for you. If that does not change anything then I suggest you might give Canon Tech support a call at 1-800-OK-Canon and let them help you get it worked out. They are pretty good.

 

The other reset you are talking about is on page 38.

 

Make sure you have the diffusion panel pushed all the way back into the head of the flash. 

 

Is the head of the flash pointing forward or backward?

 

What lens are you using?   Is it a Zoom?   With the flash mounted on your camera and set to ETTL, is it in A mode or does it show something different?  If you have a zoom is the head of the flash zooming with the lens?


Post back and let us know how it went.

Jason

Esteemed Contributor
Posts: 4,529
Registered: ‎06-25-2014

Re: 600EX-RT Problem


light_is_magic wrote:

When set to ETTL the images are without flash impact - despite there is flash triggered.

In all other modes - Manual, EXT-A, EXT-M - the images are totally overexposed, white-out. Well, maybe not full power, maybe 98%.... ;-) Do you feel better now?

 

regards

 


You mentioned other 600EX-RT flashes. Do any of them exhibit the same behavior, or just the one?

Bob
Boston, Massachusetts USA
Occasional Contributor
Posts: 5
Registered: ‎10-31-2015

Re: 600EX-RT Problem

Hi,

no, my other flashes work as expected. I talked today with my Canon Pro Dealer, and concluded to send the flsh to the Canon service center. The flash is still in warranty time, so let them check this out.

Just some more information: cameras were 2 5D3, the lenses I tried a 70-200 2.8 II and a 50mm 1.4. The flash shows the same behaviour triggered over radio.

 

regards

powered by Lithium

LIKE US on Facebook FOLLOW US on Twitter WATCH US on YouTube CONNECT WITH US on Linkedin WATCH US on Vimeo FOLLOW US on Instagram SHOP CANON at the Canon Online Store
© Canon U.S.A., Inc.   |    Terms of Use   |    Privacy Statement