Canon Community Canon Community
 


Reply
New Contributor
Posts: 3
Registered: ‎05-20-2015

Re: Eos Utility problem

[ Edited ]

Hi SloMoHolic, when i run EOS Utility 2, i have a crash, also i was trying to run with compatibility, and have the same

 

UPD, i saw your post from 10-09-2014 12:46 PM, and also this not helped for me

2015-05-21_200746.jpg

Occasional Contributor
Posts: 7
Registered: ‎10-09-2014

Re: Eos Utility problem

[ Edited ]

Sorry to hear that, senyafrost. Smiley Sad

 

My last recommendation for EOS Utility would be to disconnect the camera, completely uninstall the EOS Utility, uninstall and delete all drivers for your camera (using Device Manager as mentioned in my earlier post), and restart your computer.  Then, install EOS Utility, connect the camera, and hope for the best.

 

If that doesn't work, it may be that EOS Utility is simply unable to run properly on Windows 10.  Perhaps other users here may have tried it and can let us know of their results.

 

As an alternative, you may want to consider purchasing a third-party program, such as DSLR Remote Pro from Breeze Systems.  They offer a free trial download, so you could test it on your system before purchasing.  You can find more information about this software here:  [link removed per forum guidelines]

 

Best of luck!

 

-Blake

Highlighted
New Contributor
Posts: 3
Registered: ‎05-20-2015

Re: Eos Utility problem

Thank you, I've already done that, but that is no avail. I think yeah, EOS Utility is not unable to run properly on Windows 10.
But.. DSLR Remote Pro works fine, i didn't know about that app, thanks.

Occasional Contributor
Posts: 5
Registered: ‎02-06-2015

Re: Eos Utility problem

My past troubles seemed to be similar (under W7).

My external USB-HD (WD20EARS...) driver destroyed the EOS driver. 

Solution: Disconnect every external USB device, deinstall all related drivers and SW. 

(Re-) Install step by step. After each step take a Windows Restore Point (so you can redo it).

First reinstall EOS driver. 

 

Worked (and still does so) in my case. Good luck!

 

EOS 5D Mark II, EOS Utility 2.14.10b
Windows 7&SP1, no other Hotfixes
VIP
Posts: 11,368
Registered: ‎12-07-2012

Re: Eos Utility problem

"...  uninstall and delete all drivers for your camera ..."

 

The camera requires none and there are no drivers associated with it, from Canon.

EOS 1DX and 1D Mk IV and several lenses!
New Contributor
Posts: 1
Registered: ‎07-25-2015

Re: Eos Utility problem

[ Edited ]

https://support.avg.com/answers?id=906b00000004udqAAA   anyone using AVG, this helped alot and i got it back up and running.

 

 

New Contributor
Posts: 3
Registered: ‎07-26-2015

Re: Eos Utility problem

Hi

I have been using EOS Utility (supplied with camera) for approximately 1500 downloads and have been very happy to use the Utility software but, it seems that I have now joined the large number of users that have problems with the software.

 

Utility will not launch and I have tried various suggestions from Canon, including deleting the original disc software and replacing this with the very latest download from the net.

 

I have Windows 7, 64 bit and have been using FastStone, XnView and Gimp for many years and had these on my computer when I was downloading all of the 1500 images from my camera (this covered a period of several months).

My other image viewers will still download images.

 

I tried hitting the Windows key, typing in EOS and then clicking on EOS Utility 2 - nothing happens !

It is 'very' frustrating having a Canon EOS700D and not being able to use the supplied software.

Utility will not launch from Digital Photo Professional either.

 

If you can help me with my problem (bearing in mind that I am not a computer wizzz) I will be forever grateful.

 

My EOS 3 has never given me any problems like this and always gave me wonderful photographs.

 

Dennis

VIP
Posts: 11,368
Registered: ‎12-07-2012

Re: Eos Utility problem

It seems AVG is at fault.  You either need to disable AVG, or delete it altogether.  You can tell it to ignor several EOSU exe files.  Generally all of the executables.

EOS 1DX and 1D Mk IV and several lenses!
New Contributor
Posts: 3
Registered: ‎07-26-2015

Re: Eos Utility problem

WoW! I temporarily disabled AVG and saw my EOS Utility for the first time in 3 weeks Smiley Happy Images downloaded fine.
Is there a free alternative to AVG that doesn't conflict with EOS Utility ?
Thank you very much for your help, this is greatly apprediated.
Regards
Dennis
Frequent Contributor
Posts: 28
Registered: ‎12-20-2014

Re: Eos Utility problem

[ Edited ]

On page 6 of the EOS utility Manual Ver 2 it states that on Windows 8 the EOS utility will not launch automatically when the camera is connected and turned on. I assume this would apply to Windows 10 also. 

 

That has been my experience.

 

There is a suggestion on the next page on how to (hopefully) fix this. I tried it but it didn't work. YMMV

 

EDIT: I can't remember if it's mentioned earlier in this thread, but you should invoke EOS Utility 2.

powered by Lithium

LIKE US on Facebook FOLLOW US on Twitter WATCH US on YouTube CONNECT WITH US on Linkedin WATCH US on Vimeo FOLLOW US on Instagram SHOP CANON at the Canon Online Store
© Canon U.S.A., Inc.   |    Terms of Use   |    Privacy Statement