Canon Community Canon Community
 


Reply
New Contributor
Posts: 4
Registered: ‎12-20-2020

EXIF information in Depth Compositing Tool in DPP 4

I'm using the DPP tool to do focus stacking.  Works well, but the produced jpg has no EXIF information.  How can I get the EXIf information from the soure transfered to the output image?  Couldn't find anything obvious in the preferences.

VIP
Posts: 11,797
Registered: ‎08-13-2015

Re: EXIF information in Depth Compositing Tool in DPP 4

I don't think that there is supposed to be any.  You're creating a composite image from several images, each with their own EXIF data.  What do you think the EXIF data should contain?

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Doctor told me to get out and walk, so I bought a Canon."
New Contributor
Posts: 4
Registered: ‎12-20-2020

Re: EXIF information in Depth Compositing Tool in DPP 4

This is depth compositing. There isn't a whole lot of difference between the Exif information between the first and last picture. It could pick up the first or the last image to get the Exif information from.
VIP
Posts: 11,797
Registered: ‎08-13-2015

Re: EXIF information in Depth Compositing Tool in DPP 4


@milind wrote:
This is depth compositing. There isn't a whole lot of difference between the Exif information between the first and last picture. It could pick up the first or the last image to get the Exif information from.

You're making a false assumption.  Different SS and ISO values would give identical exposures.  If you wish to copy and paste the info your images, then I suggest that you do that.  It is not going to happen automatically, simply because it shouldn't, IMHO.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Doctor told me to get out and walk, so I bought a Canon."
New Contributor
Posts: 4
Registered: ‎12-20-2020

Re: EXIF information in Depth Compositing Tool in DPP 4

I'd imagine the vast majority of the focus composting cases is for macro photography. There is no different SS or iso value. So the fact that there isn't an option to select an image as the source for Exif information is a blunder imo. And I totally disagree that it shouldn't happen automatically. At the very least it should be an option. I'd still opt for it in landscape photography with limited photos with different exposure settings. And possibly override those fields.

But yeah, looks like I'm going to have to do it manually using exifTool. Annoying.
VIP
Posts: 11,797
Registered: ‎08-13-2015

Re: EXIF information in Depth Compositing Tool in DPP 4


@milind wrote:
I'd imagine the vast majority of the focus composting cases is for macro photography.
But yeah, looks like I'm going to have to do it manually using exifTool. Annoying.

Thanks!  You just cited THE reason why it should NOT be done automatically.  The "vast majority" is not 100% certainty.  As long as exceptions can exist, then it will probably never become automatic.  So, yes, you will have to do it manually. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Doctor told me to get out and walk, so I bought a Canon."
New Contributor
Posts: 4
Registered: ‎12-20-2020

Re: EXIF information in Depth Compositing Tool in DPP 4

There is absolutely zero reason why this can't be decided by the user. So yeah, it should at the very least be an option. It's easier to delete all Exif data then to copy all the fields manually. So yeah, definitely the wrong decision.
VIP
Posts: 11,797
Registered: ‎08-13-2015

Re: EXIF information in Depth Compositing Tool in DPP 4

[ Edited ]

@milind wrote:
There is absolutely zero reason why this can't be decided by the user. So yeah, it should at the very least be an option. It's easier to delete all Exif data then to copy all the fields manually. So yeah, definitely the wrong decision.

I agree.  The user has the option to add it manually.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Doctor told me to get out and walk, so I bought a Canon."
VIP
Posts: 11,797
Registered: ‎08-13-2015

Re: EXIF information in Depth Compositing Tool in DPP 4


@milind wrote:
There is absolutely zero reason why this can't be decided by the user. So yeah, it should at the very least be an option. It's easier to delete all Exif data then to copy all the fields manually. So yeah, definitely the wrong decision.

I do not know of ANY photo software that does it.  Do you?

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Doctor told me to get out and walk, so I bought a Canon."
powered by Lithium

LIKE US on Facebook FOLLOW US on Twitter WATCH US on YouTube CONNECT WITH US on Linkedin WATCH US on Vimeo FOLLOW US on Instagram SHOP CANON at the Canon Online Store
© Canon U.S.A., Inc.   |    Terms of Use   |    Privacy Statement