Canon Community Canon Community
 


Reply
Occasional Contributor
Posts: 9
Registered: ‎02-14-2018

EOS utility doesn't work

As in common with a lot of threads on here and elsewhere, EOS utility doesn't work for me. I have tried the latest version and done all the usual things, but it doesn't see my camera (M6) in Windows10.

 

My question is to Canon - are they working on this problem and is a working version of utility 3 due soon?

 

Thanks

Ian

 

Respected Contributor
Posts: 1,084
Registered: ‎11-19-2017

Re: EOS utility doesn't work

Greetings,

Its not something Canon needs to work on, the M6 is supported.

 

https://www.usa.canon.com/internet/portal/us/home/support/self-help-center/eos-utility/

 

"It doesn't work for me"..  gives us near zero information to go on.

 

EOS Utility 3.7.0

 

Windows 10 version & build is? (type winver then press enter for this information)

 

I am using "what method?" to try and connect my camera to my PC.  I start the EOS Utility and .... (what happens)?

 

Troubleshooting steps you have tried or followed? ("The usual things") is too vague.

 

The more info you provide, the easier it will be for us to help.

 

 

Rick
Bay Area - CA
~6D2 (f/w 1.0.4) ~16-35mm f2.8L II, 50 f1.8 STM, 85 prime USM, 70-200 f2.8L IS II ~70-300 USM II ~Sigma 24-70 f2.8 Art (f/w 2.02)
~Sigma 150-600 C + TC1401 1.4x (f/w 2.00) ~Speedlite 430 EX II ~DxO PhotoLab Elite ~Windows10 Pro1903 ~EVGA RTX 2080 FTW3 Ultra
Highlighted
Occasional Contributor
Posts: 9
Registered: ‎02-14-2018

Re: EOS utility doesn't work

OK, I'll expand...thanks for replying.

 

Windows 10 v 1709

build 16299.192

 

EOS utility v3.7.0

 

Connecting with WiFi.  I can download files using image transfer utility.  It also interacts OK with my android phone for remote shooting using Canon Connect via Wifi.

 

Starting EOS utility - I get a start up page (main options = download images, remote shooting, camera settings - but all greyed but and not clickable).  I can select 'preferences' or 'quit' buttons at the bottom right.

 

Troubleshooting - uninstall and reinstall, link with USB cable, make sure the latest versions of Canon software are loaded, ensuring system is appropriate.  Turning it on and off again. 

 

I've tried to connect on a Win7 machine and get the same. 

 

If you have a solution - I'd be very grateful.

 

Thanks

Ian

Respected Contributor
Posts: 1,084
Registered: ‎11-19-2017

Re: EOS utility doesn't work

[ Edited ]

Thanks Ian...  I'm trying to remember if someone else complained about a similar connectivity issue with their M6.  Just can't recall ATM.

 

Is the network profile for your wifi connection Public or Private?

 

Have you tried temporarily disabling windows firewall?

 

Do you have network discovery enabled? 

Rick
Bay Area - CA
~6D2 (f/w 1.0.4) ~16-35mm f2.8L II, 50 f1.8 STM, 85 prime USM, 70-200 f2.8L IS II ~70-300 USM II ~Sigma 24-70 f2.8 Art (f/w 2.02)
~Sigma 150-600 C + TC1401 1.4x (f/w 2.00) ~Speedlite 430 EX II ~DxO PhotoLab Elite ~Windows10 Pro1903 ~EVGA RTX 2080 FTW3 Ultra
Occasional Contributor
Posts: 9
Registered: ‎02-14-2018

Re: EOS utility doesn't work

Wifi is private

Yes, tried disabling the firewall and I have network discovery enabled.

 

Ian

powered by Lithium

LIKE US on Facebook FOLLOW US on Twitter WATCH US on YouTube CONNECT WITH US on Linkedin WATCH US on Vimeo FOLLOW US on Instagram SHOP CANON at the Canon Online Store
© Canon U.S.A., Inc.   |    Terms of Use   |    Privacy Statement