Canon Community Canon Community
 


Reply
New Contributor
Posts: 3
Registered: ‎01-27-2019
Accepted Solution

EOS utility 3 does not find my 5D IV

[ Edited ]

Suddendly, after yrs of use, my PC doesn't pair with EOS utility my 5dIV.

Nor if I connect the camera to my wifi lan, neither if I connect directly the pc to the internal access point of the camera.

 

The window remain empty. I can ping the camera from PC, but the software does not recognize.

And also if I connect the usb cable, the program show the first windows (pair over lan/wifi)

 

Installed on another PC, it works, so it is something win/pc related.

 

EOS Utility 2 says it cannot connect with cable (camera not recognized)

 

 

Any other method (wifi or with usb cable) to do live view on PC ?
I can shoot tethered with Lightroom, but  I need live view ( I have to teach in a traning course of basic Photograhy and it was very confortable to explain aperture/shutter, etc.)

 

version installed 3.9.0

 

Thanks in advance

 

2019-01-27_163235.png

Highlighted
VIP
Posts: 8,159
Registered: ‎08-13-2015

Re: EOS utility 3 does not find my 5D IV

[ Edited ]

Once that screen is open, I would assume that the camera is connected via USB, and is switched ON.  Good.  You probably just need to coerce the computer into downloading a USB driver for the camera.

 

Close that application, and try to manually start the EOS 3 Utility.  Make sure that you have an available Internet connection because the computer will probably need to download a driver for the camera.  I have no idea where the drivers come from, but the PC should tell you that it has “installed” a new device, and name your camera model.

 

Once it installs the USB driver, the EOS Launcher should automatically launch the EOS 3 Utility in USB mode, not wireless mode, as shown in your screenshot.  It would seem that the camera connected via USB cannot be detected until a USB driver to talk to the camera has been installed.

 

[EDIT]. Make sure the camera is the correct communication mode, USB or Wi-Fi, for the type of connection you are attempting.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"I don't rent software. I use Photoshop CS6, ACR 9.8 and Lightroom 6.8 ."
New Contributor
Posts: 3
Registered: ‎01-27-2019

Re: EOS utility 3 does not find my 5D IV

[ Edited ]

it doesn't work... If I attach the camera via USB I can see it from Explorer, meaning the usb driver is correctly loaded.

 

But if I launch EOS Utility it comes the wifi/lan waiting windows.

 

BTW even if the launcher is set in "auto-start" (see below) nothing happens when I connect the usb cable

 

TRied also on another "virgin" usb port, where the device driver was correctly setup

 

2019-01-27_172401.png

 

2019-01-27_171900.png

VIP
Posts: 8,159
Registered: ‎08-13-2015

Re: EOS utility 3 does not find my 5D IV

[ Edited ]

@sandroriz wrote:

it doesn't work... If I attach the camera via USB I can see it from Explorer, meaning the usb driver is correctly loaded.

 

But if I launch EOS Utility it comes the wifi/lan waiting windows.

 

BTW even if the launcher is set in "auto-start" (see below) nothing happens when I connect the usb cable

 

2019-01-27_171900.png


If you are getting that Wi-Fi screen, then you are starting the wrong application.  That dialog window is the EOS launcher, which automatically selects which EOS Utility to start up.  You need to launch the EOS Utility 3 directly.  I am using a smart device, so I cannot look up the name of the EXE file right now.

 

[EDIT]. Once the EOS Utility 3 runs the first time, it should automatically start itself in the future.  That screen shot you have that says “Start EOS Utility ...” is coming from the EOS Launcher, not the actual EOS Utility.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"I don't rent software. I use Photoshop CS6, ACR 9.8 and Lightroom 6.8 ."
New Contributor
Posts: 3
Registered: ‎01-27-2019

Re: EOS utility 3 does not find my 5D IV

I'm an idiot!! I was looking in the C:\Program Files (x86)\Canon\EOS Utility\ folder and not in the EU3 subfolder.

Launching "EOS Utility 3.exe" with usb cable works!!
Thanks a lot !

PS Mistery why wifi is failing...
VIP
Posts: 8,159
Registered: ‎08-13-2015

Re: EOS utility 3 does not find my 5D IV


@sandroriz wrote:
I'm an idiot!! I was looking in the C:\Program Files (x86)\Canon\EOS Utility\ folder and not in the EU3 subfolder.

Launching "EOS Utility 3.exe" with usb cable works!!
Thanks a lot !

PS Mistery why wifi is failing...

It could failing for a variety of reasons unrelated to the camera.  This is the camera’s product support page.

https://www.usa.canon.com/internet/portal/us/home/support/details/cameras/eos-dslr-and-mirrorless-ca...

Click on “Manuals”.  The Wi-Fi Instruction manual is the last one listed.  That might help you out.  Be aware that having Wi-F- does not mean “networkable.”  All it means is that the camera can communicate wirelessly in different ways, but all methods willl have limited bandwidth.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"I don't rent software. I use Photoshop CS6, ACR 9.8 and Lightroom 6.8 ."
powered by Lithium

LIKE US on Facebook FOLLOW US on Twitter WATCH US on YouTube CONNECT WITH US on Linkedin WATCH US on Vimeo FOLLOW US on Instagram SHOP CANON at the Canon Online Store
© Canon U.S.A., Inc.   |    Terms of Use   |    Privacy Statement