Canon Community Canon Community
 


Reply
New Contributor
Posts: 4
Registered: ‎12-09-2020

EOS Utility 3 'connection lost' ... again

OS: Mojave 10.14.6

Camera: 5D Mark IV

Never had any problems with downloading images using EOS utility 3 until I upgraded to version 3.12.30.10. Since then I cannot download a single image to my MAC.

I cannot tell what was the old version, didn't check this as I didn't expect any issues.

Upgraded now to the latest version, 3.13, but still have the same problem, not able to download a single image

I'm still using the original USB cable that was delivered with the camera.

 

Anyone has an idea what I can check or change?

VIP
Posts: 11,804
Registered: ‎08-13-2015

Re: EOS Utility 3 'connection lost' ... again

Make sure the camera is in USB mode, not NFC mode.  If all else fails, contact Canon Support.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Doctor told me to get out and walk, so I bought a Canon."
Highlighted
New Contributor
Posts: 4
Registered: ‎12-09-2020

Re: EOS Utility 3 'connection lost' ... again

The camera settings were not changed, only the version of EOS Utility.

And to be sure I checked, WiFi is disabled.

New Contributor
Posts: 4
Registered: ‎12-09-2020

Re: EOS Utility 3 'connection lost' ... again

Issue is resolved. Was checking the firmwware version of my camera and found it was on 1.0.3. After upgrading to 1.3.0 there is no problem anymore.

New Contributor
Posts: 4
Registered: ‎12-09-2020

Re: EOS Utility 3 'connection lost' ... again

Ok, declared victory too soon. It only works for a couple of images and than fails again.

Still trying to find out what could be the reason.

Occasional Contributor
Posts: 6
Registered: ‎04-15-2017

Re: EOS Utility 3 'connection lost' ... again

This has apparently been a recurring and common problem for years, and I have yet to see anyone that found an actual solution.

VIP
Posts: 11,804
Registered: ‎08-13-2015

Re: EOS Utility 3 'connection lost' ... again

Contact Canon Support about this issue.  Some apps that run on a Mac seem able to interfere with the Canon apps.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Doctor told me to get out and walk, so I bought a Canon."
powered by Lithium

LIKE US on Facebook FOLLOW US on Twitter WATCH US on YouTube CONNECT WITH US on Linkedin WATCH US on Vimeo FOLLOW US on Instagram SHOP CANON at the Canon Online Store
© Canon U.S.A., Inc.   |    Terms of Use   |    Privacy Statement