Canon Community Canon Community
 


Reply
Highlighted
New Contributor
Posts: 4
Registered: ‎01-04-2017

Re: Camera Connect App not working

I don't know about @Jerry4bow, but in my case, it was with my 5D mk4 and my cell phone. It worked perfectly reliable until I updated the app (and possibly OS) on my phone, then this new behavior started. I was using an adhoc network between phone and camera. When it failed, I could see the phone app report that it had connected to the ad hoc network, then it would disconnect and reconnect to my home wifi and the camera would report that there was an error with the connection. If I first changed the setting on my phone for my home wifi so that the phone didn't automatically connect to it, then I could connect to the ad hoc network from the camera and everything worked. I switched the setting on my phone from autoconnect to manual connect back and forth several time to confirm that was the setting that was causing problems and got consistent results as stated.
I hadn't updated the firmware on my camera, so it had to be the app or OS on the phone, nothing else had changed.
I'd have tried installing the old version of the app, but Canon didn't make it available.
Highlighted
Occasional Contributor
Posts: 9
Registered: ‎09-22-2019

Re: Camera Connect App not working

Further further update, sorry for the delay - it was DEFINITELY the SD card, it was corrupted. I had to get the tech guys at Best Buy to rescue my pix from the card, and with a new card in it connected just fine. Mystery solved, for me at least!

Highlighted
New Contributor
Posts: 4
Registered: ‎02-07-2020

Re: Camera Connect App not working

The cameras are 70D and Power Shot SX730HS. Can you explain how I would go about setting up different WI-FI setups. Thanks

Highlighted
Occasional Contributor
Posts: 14
Registered: ‎06-04-2019

Re: Camera Connect App not working

How did you determine that the SD card was corrupted?  I haven't had any issues that idicate that someting is wrong with the card.

 

I still think for the most part it's a compatibilty issue of some type.  It worked in the past and now it seems that a lot of people are having the same issue without resolution.  It's unlikely that we all have a corruptedf card but I'm glad that you have managed to isolate your problem.

Highlighted
New Contributor
Posts: 4
Registered: ‎02-07-2020

Re: Camera Connect App not working

I finally got both cameras to connect. On the 70D I deleted all WI-FI settings. I then took the option to tell it which network to connect to. (Enter network name and password). It’s the same network that canon connect says it was connected to before, but this tome all connected properly. My SX730 has Bluetooth. So I used that to get it to connect. It connected to the WI-FI, but somehow the Bluetooth helped it to connect.
Highlighted
New Contributor
Posts: 3
Registered: ‎03-22-2020

Re: Camera Connect App not working

So up until recently, I had no issues connecting my S10 to my EOS Mk50 through the camera connect app. 

 

Now, during the import of photos from my camera to my phone, it stops at around photo 13, and loses connection, through WIFI. Bluetooth has the same issue. I've tried only selecting one photo. Fails. Tried selecting all - gets to 13 and fails. 

 

I have uninstalled the app I dont know how many times. I've forgotten both Wifi and bluetooth connections on both devices. It still wont work. I'm getting frustrated as I have over 400 images to import, and when i transfer them from the SD card, to my laptop, and then onto my phone, its decreasing the image quality quite a fair bit, to the point it looks blurred and grainy. 

 

How can I solve this? 

 

Thanks. 

Highlighted
Occasional Contributor
Posts: 14
Registered: ‎06-04-2019

Re: Camera Connect App not working

I've had absolutely no success so far.  I've spent hours on the phone with Canon customer service and they have no answers. They continue to assert that it must be the phone or the camera.  Of course, I've ruled those out by trying differnt phones and other cameras without success.

 

It's really too bad though.  I didn't buy the camera specifically for that but it sounded like a great tool particulary for remote shutter use, which of course doesn't work either.

 

I really thought that a company as successful as Canon would have addressed this issue by now.  

Highlighted
New Contributor
Posts: 1
Registered: ‎04-05-2020

Re: Camera Connect App not working

I have a T4i and use a USB 3.0 memory card reader for all of my imports. The card reader was super cheap and I've used it a ton, taken it on trips and everything. My camera doesn't connect via wifi so I know I don't understand your frustration, and maybe there is something I am not understanding about the end goal, but I am not familiar with wireless import. 

 

Maybe this helps with at least getting your pictures to your computer safe and intact?

powered by Lithium

LIKE US on Facebook FOLLOW US on Twitter WATCH US on YouTube CONNECT WITH US on Linkedin WATCH US on Vimeo FOLLOW US on Instagram SHOP CANON at the Canon Online Store
© Canon U.S.A., Inc.   |    Terms of Use   |    Privacy Statement