Canon Community Canon Community
 


Reply
Occasional Contributor
Posts: 8
Registered: ‎09-22-2019

Re: Camera Connect App not working

Oh and the iOS 13 update hasn’t shown up yet for me.
Occasional Contributor
Posts: 8
Registered: ‎09-22-2019

Re: Camera Connect App not working

[ Edited ]

Ok further update: a friend has the exact same camera but is not on iPhone, so we did a little experiment - he connected his camera to his smartphone, no problem. Then I connected to his camera with my iPhone - again no problem, so a-ha, maybe NOT the app? Then he tried to connect his smartphone to my camera - no dice. And of course I can't connect to my own. So now I am wondering if it might be either the SD card or the battery, as I swapped them from the old camera to the new one? I mean I can't see why but maybe? Testing the theory tomorrow.

Highlighted
Occasional Contributor
Posts: 6
Registered: ‎09-03-2019

Re: Camera Connect App not working

Koshka42,

That's interesting.  I would doubt that it is the card or battery but what have we got to lose at this point!  Maybe check to see if you both are using the same firmware on your cameras?  Maybe one of you updated and the other didn't and that's what's screwing it all up.

Occasional Contributor
Posts: 8
Registered: ‎09-22-2019

Re: Camera Connect App not working

Ok my card reader is working fine as it recognizes other cards but not this one, so now I’m positive it’s a card corruption - I just hope I can get the pix off it! FYI I never did any formatting of the card.
Occasional Contributor
Posts: 6
Registered: ‎09-03-2019

Re: Camera Connect App not working

Interesting.  I still think there is more to it than that. I'll try it tonight also with switching cards.  However, I  can't imagine all the people having the same issue have corrupt cards.  

Keep me posted!

 

Thanks

New Contributor
Posts: 2
Registered: ‎01-04-2017

Re: Camera Connect App not working

I finally managed to get the NFC connect mode to work for the updated Camera Connect app (2.5.10.15 (build 1085)).. the problem seems to be a WiFi networking issue at the phone's end.

 

On the Android version of the app, it shows what WiFi network the phone is connected to.  I noticed that when I connected to my camera, it would temporarily show that it was connected to the camera's WiFi session ID, but then, almsot as soon as it'd done that, it would revert back to being connected to the previous WiFi network and the camera would thrown an error.

 

So.. I disabled autoconnect on my phone for the WiFi network I was connected to, and cycled the WiFi off and back on again on my phone to drop the WiFi connection but have WiFi enabled.  Once I did that, I could reliably connect to the Camera Connect app and control my camera from my phone.

 

So it seems like the app has been updated and no longer keeps the phone attached to the Camera's ad-hoc WiFi network, instead allowing it to reconnect back to an access point.

 

I know most of the people on this thread are having issues connecitng their iPhones, so it would be interesting if someone with an iPhone would attempt a similar set of steps and see if it works for them.

Occasional Contributor
Posts: 6
Registered: ‎09-03-2019

Re: Camera Connect App not working

Awesome! I finally got mine to connect the other day as well.
I’m not exactly sure what it was though.
I just started having some other issues with my iPhone and updated to the newest iOS and now everything seems to connect just fine.
powered by Lithium

LIKE US on Facebook FOLLOW US on Twitter WATCH US on YouTube CONNECT WITH US on Linkedin WATCH US on Vimeo FOLLOW US on Instagram SHOP CANON at the Canon Online Store
© Canon U.S.A., Inc.   |    Terms of Use   |    Privacy Statement