Canon Community Canon Community
 


Reply
New Contributor
Posts: 1
Registered: ‎04-15-2020

Canon professional print and layout will not send to print

Hi all,

 

I hope someone can help.

Last week my canon professional print and layout software just stopped sending my images to print.  I keep getting the error " Error - please check the printer's operational panel or remote UI" in the print job screen (see image below).   

 

Lightroom & Photoshop are able to send to print but the results are very different.

 

I have reset & re-installed everything.  All software and drivers are up to date.

I'm running iMac with the latest Catilna software.  Like I said before, it was all running fine last week.

 

Anyone expereinced the same issue?

 

 

Screenshot 2020-04-07 at 12.27.52.jpg

Super Contributor
Posts: 231
Registered: ‎08-20-2018

Re: Canon professional print and layout will not send to print

Hi,

 

Thank you for your inquiry, and welcome to the Canon Forums.

 

We appreciate your participation, however, for the community to best assist you can you provide us with the following information:

 

  1. Operating System of the computer?
  2. How is your printer connected?
  3. Model of printer?

 

If you are in the USA and need immediate assistance please call us at 1-800-OK-CANON (1-800-652-2666) and we will be happy to help! If you live outside the United States, to go: https://global.canon and select your country or region for your support needs.

New Contributor
Posts: 1
Registered: ‎11-04-2020

Re: Canon professional print and layout will not send to print

Have you had any resolve? I have this problem too and can't figure out what is wrong.

New Contributor
Posts: 1
Registered: ‎12-22-2020

Re: Canon professional print and layout will not send to print

I am experiencing this similar problem currently. I have 2 laptops connected to my printer (Canon imageprograf 4000s. This two laptops initially working fine but suddenly the two of them started having the error stated above. I have done many ways to make it work but ppl keeps bring the error message out.

Please note:
Operating system is windows 10 pro
IPrinter model mageprograf pro 4000s
PPL version 1.2
Connection method: wired network connection.


New Contributor
Posts: 1
Registered: ‎02-20-2021

Re: Canon professional print and layout will not send to print

Did anyone find a solution for this error code?  I just purchased a PRO-4100 and haven't been able to print anything from Professional Print and Layout.  I've uninstalled and re-installed all software.

 

 

Product Expert
Posts: 3,885
Registered: ‎07-28-2014

Re: Canon professional print and layout will not send to print

[ Edited ]

Hi eclubfoundation and KristinMcCarrol,

 

Please contact technical support via phone for further assistance.  There is NO charge for this call.  Please dial 1-800-423-2366, Monday-Friday 8:00 am to 8:00 pm Eastern Time, excluding holidays.

 

 

 

 

Did this answer your question? Please click the Accept as Solution button so that others may find the answer as well.
New Contributor
Posts: 3
Registered: ‎03-01-2021

Re: Canon professional print and layout will not send to print

Same here.  I am using a PRO-300, which prints fine from Capture One 21.  I can also send it a test print from Windows 10.  It's connected via WiFi, which is working (the printer has even downloaded and installed updates twice).  So the problem doesn't seem to be the WiFi connection, at least from what I can see.  From the Professional Print & Layout app I get a "ERR_CONNECTION_REFUSED".  This only happens from Professional Print & Layout.  It worked fine when I first started using the PRO-300, and then stopped about three weeks ago.

 

I am running Windows 10 Home on a Dell Inspiron 5675.

 

For the record, I have called Support three times.  They might be able to help if they would answer the phone.

Highlighted
New Contributor
Posts: 2
Registered: ‎03-01-2021

Re: Canon professional print and layout will not send to print

I had the same issue and after calling Canon support and walking through it the tech found the issue.  My ISP swapped out my router a few weeks ago and the IP address space on my network changed.  PPL was still trying to send using the old IP address of the printer.  So when it adds the printer, whatever IP address it has sticks so you have to manually add it again using the new one.

 

Took a while to get them on the line but he nailed it first try.  Good job Canon tech support.  I hate that I didn't notice that but either way, it's fixed.  Hopefully this helps someone else.

 

New Contributor
Posts: 3
Registered: ‎03-01-2021

Re: Canon professional print and layout will not send to print

Thanks for replying, ncsamiam.  It does look as though PPL is looking to the wrong IP address.  It won't allow me to remove the current printer, or add a new one however.  Nothing's changed on my system that I'm aware of, so this is kind of perplexing.

 

So I'll have to keep trying to get through to someone at the support number.  I tried again this morning, however had to give up after almost 30 minutes of listening to 60s era mellow jazz hold music.  Will try again later.

New Contributor
Posts: 2
Registered: ‎03-01-2021

Re: Canon professional print and layout will not send to print

Yes it won't allow you to remove all the printers in the list.  When I told it to add printer, I selected "Auto" and it immediately showed it to me, albiet with a different name, and when the new entry was added I was then able to delete the old entry.  If you change from Auto you can give it a specific IP address to look for it.  Maybe try that if you haven't already.  And good luck.. I put them on hold and just left the speaker phone on while I worked on other stuff.  Odd music selection, I must say.  Smiley Happy

powered by Lithium

LIKE US on Facebook FOLLOW US on Twitter WATCH US on YouTube CONNECT WITH US on Linkedin WATCH US on Vimeo FOLLOW US on Instagram SHOP CANON at the Canon Online Store
© Canon U.S.A., Inc.   |    Terms of Use   |    Privacy Statement