Canon Community Canon Community
 


Reply
Highlighted
Frequent Contributor
Posts: 92
Registered: ‎03-28-2015

Re: shutter release not working S100

If that doesn't work then find some 12 year old with experience repairing the screen on cell phones. Or someone who works on watches or jewelry could certainly do it. The job is not technical some much as a matter of delicate handling and keeping track of which tiny screws go where. See the photos on some posts, and videos on Youtube.com.
had
Occasional Contributor
Posts: 6
Registered: ‎09-01-2015

Re: shutter release not working S100

I have the same problem with Shutter button. I did shoot in P mod, A mode, M mode. This camera bought in Thanksgiving 2012, then brought to Canon to fix len error in 7 months later for free b/c it still under Warranty. Then it have len error 1 more times, Luckily, it was working again. Now it have problem with Shutter button. Bye Canon. 

 

Occasional Contributor
Posts: 6
Registered: ‎09-21-2015

Re: shutter release not working S100

Has anyone sent theirs multiple times?  I've sent mine three times, and now its starting again.  They haven't charged me anything, but I had to escalate the repair request to get it taken care of, and they told me this was the last time they would pay.  I bought a different brand for work, but dropped and broke it, now having to go back to the S100 as backup.  I like this camera, too bad it has the reliability issues that Canon can't come to grips with.  May try the $18 repair. 

Frequent Contributor
Posts: 92
Registered: ‎03-28-2015

Re: shutter release not working S100

Sounds to me like they are not actually fixing it -- just giving it a squirt of contact cleaner. Wow. Do they give you a report of what they do?

Occasional Contributor
Posts: 6
Registered: ‎09-21-2015

Re: shutter release not working S100

I'm glad you asked, got me to dig out the last service detail.  It says they replaced Optical Ass'y, Blk CY1-9182-000.

 

This isn't what you guys replaced for this fix is it?  Probably wasn't used a week before getting the same symptoms.

 

 

Frequent Contributor
Posts: 92
Registered: ‎03-28-2015

Re: shutter release not working S100

Ah Ha!
If you are having the "shutter won't release problem" and everything else works (autofocus, etc) then they replaced the wrong part. The shutter part is: CM1-7226-000 FPC ASS'Y, TOP.
Some have gotten a part with the last group of 3 digits "000" replaced with "020" or "030" but the part name and number is otherwise the same. See post #400. Check your earlier service details if you have them.
Occasional Contributor
Posts: 6
Registered: ‎09-21-2015

Re: shutter release not working S100

Yes, its the "shutter won't release problem" and everything else works.  Never had focus problems as far as I know.  I don't have my earlier records. 

 

I just checked it, its not hunting for focus or doing much of anything.  Last night I put it on Tv, with the flash on, and it worked fairly well.  Now it wont work at all on Tv.  Put it on Auto and got it to work intermittently.

 

I just changed it back to Tv and Av and it works. 

Frequent Contributor
Posts: 92
Registered: ‎03-28-2015

Re: shutter release not working S100

(Sigh!) the shutter release problem comes and goes. It may have nothing to do with changing the settings other than that you are handling the camera. Sounds like Canon has gone from "won't fix" to "can't fix due to incompetence." You could try calling and insisting that they investigate what what they did on previous attempts; and try to make them accountable. Or you could order the $18 part, fix it yourself, and hope that Canon's rummaging around in your camera didn't mess something else up. Maybe it comes down to whether you prefer arguing and cajoling, or working with your hands. If you are reasonably careful and patient (and read all the posts about the repair) you won't make it worse doing it yourself and there is a good chance you will restore the camera to health. Good luck.
Occasional Contributor
Posts: 6
Registered: ‎09-21-2015

Re: shutter release not working S100

Thanks, thats my intentions, ordering the part today.  The S100 is a great little camera, just wish it had more file size options.

I don't won't to wait on them to repair it, besides, they already said they wouldn't repair it free.  So I know it would take some hard negotiations to get them to pay.  I used my Nikon history and first Canon purchase to get them to deal with me on the other repairs, don't think I could get one more out of them.  I know Canons are usually reliable, but it does bother me that they won't take care of purchasers of the S100.  Its otherwise a great little camera.  I went with Nikon DSLR's because I already had some Nikon telephoto lenses, and didn't want the expense of starting over.  Otherwise, I really didn't have any preferences over brand.  I forgot that I did have a Rebel 35mm about 15 years ago, had no problems with it.

Frequent Contributor
Posts: 92
Registered: ‎03-28-2015

Re: shutter release not working S100

You could raise the stakes by ordering two of the parts. A significant part of the $18 is shipping (which would be the same $ if getting 2). And if the repair is successful and you ever need to do it again you have the part -- which may stop being available at some point.
powered by Lithium

LIKE US on Facebook FOLLOW US on Twitter WATCH US on YouTube CONNECT WITH US on Linkedin WATCH US on Vimeo FOLLOW US on Instagram SHOP CANON at the Canon Online Store
© Canon U.S.A., Inc.   |    Terms of Use   |    Privacy Statement