Canon Community Canon Community
 


Reply
New Contributor
Posts: 2
Registered: ‎03-11-2015

issues with SX60 hs and auto focus

[ Edited ]

hello to all

 

 

just wanted to know if anyone is aware of the following

 

like a month ago I've started noticing that my SX60 HS been having a hard time trying to auto focus. usually I had to press the shutter button half way and it willl focus the image with on problem. but now I have to do that several times until it focuses clearly the subject.

I've also noticed that the omvie mode also has issues with the focus.

 

I've already did a factory reset to the camera and still no luck, hoping that it was related to maybe a setting on it

 

any  ideas

 

 

regards

 

Valued Contributor
Posts: 458
Registered: ‎10-12-2013

Re: issues with SX60 hs and auto focus

You don't mention how much zoom you are using. While the camera may auto focus quickly at the wider end, those cameras will take longer when at the tele end of the zoom. You may also want to try out other focus modes in the menu. Try with and without Servo AF for instance. Are you shooting in low light? That will also have a major impact on the auto focus speed. You may need to set the ISO to a higher setting. What aperture are you using? You may need to set a wider aperture to let in more light. Are you using a tripod? Make sure image stabilization is turned off if you are. 

 

I'm sure there are other factors, but I would start with those.

Steve M.

New Contributor
Posts: 4
Registered: ‎03-14-2015

Re: issues with SX60 hs and auto focus

When I have those focus issues I try to first focus on a large object about the same distance away first then try to refocus on my subject.  Then the next few shots in that range focus quicker.  I found if you focus on a close subject and them try far away the camera has the most issues.

New Contributor
Posts: 2
Registered: ‎03-11-2015

Re: issues with SX60 hs and auto focus

hello to all for the help

 

THe issues appear with no zoom and with zoom, also on camera and video mode.

 

I will try the recommendations of changing the servo and the other settings recommended.

 

thanks to all for the help

New Contributor
Posts: 2
Registered: ‎03-13-2016

Re: issues with SX60 hs and auto focus

[ Edited ]

Had the camera for 10 days, and like it, but in Sport mode it will not focus, just clicks and tries to focus, let it go for 10 secs. In Auto mode same subject and zoom about 50x there is no problem. Did the factory reset, nof dif. I know I could try manual, etc, but I bought the camera to have a convenient setting for action shots or birds flying. - Am about to return the camera. My question: is this a general problem or just on this camera.

Thanks.

New Contributor
Posts: 2
Registered: ‎03-13-2016

Re: issues with SX60 hs and auto focus

[ Edited ]

Just got a reply from Canon Factory Service asking "Please mail your digital camera to the Factory Service Center shown below. "
So this is not a user problem, be sure to test the camera on all settings. I am just glad I bought it from Amazon and can return it without a problem. - My quandry, since really like the camera otherwise should I get a replacement.

New Contributor
Posts: 1
Registered: ‎02-06-2017

Re: issues with SX60 hs and auto focus

We are dumping ours. After sending it back to Canon for repair it came back working just as poorly. Both my wife and myself are experienced photographers with training and have worked as photographers.WE have tried it with various settings in bright daylight and no zoom and it cannot focus. It appears that it has to do more with the sensor or algorithm than the lenses. Even at 100% magnification the images are grainy, lack focus and sharpness. This is with noon sun in Texas without a cloud in the sky.

 

We got it as a lightweight backup for a trip to Antarctica. After this experience I will by shying away from Canon cameras.

Super Contributor
Posts: 224
Registered: ‎02-11-2016

Re: issues with SX60 hs and auto focus

This model is called point and shoot camera, it works only well in auto mode and not good in other modes. If you change to other modes  and do the fine tuning the design of this camera is altered and not advisable. If in auto mode after resetting is still bad, internal malfunction is the cause.

 

New Contributor
Posts: 1
Registered: ‎05-14-2017

Re: issues with SX60 hs and auto focus

I have a sx60 hs. there is a small adjustable wheel button at the left of the sight. You probably hit it by accident. Re-adjust the alignment and it should be fine.
Super Contributor
Posts: 224
Registered: ‎02-11-2016

Re: issues with SX60 hs and auto focus

The wheel on the left side of viewfinder is an adjustment of  aperture value or known as f/stop. Turn  it to the left or to the right and try to focus an object  without manual zooming in.

 

If AF (auto focus)  point zoom in menu  is "on" , the servo mechanism AF is "off ", auto  focusing is Ok.

Also in menu continous auto focus must be " on" .

Safety shift on menu must be also " on "

Check digital zoom and AF point are "on" in menu.

If all these are not working, you return the product.

 

powered by Lithium

LIKE US on Facebook FOLLOW US on Twitter WATCH US on YouTube CONNECT WITH US on Linkedin WATCH US on Vimeo FOLLOW US on Instagram SHOP CANON at the Canon Online Store
© Canon U.S.A., Inc.   |    Terms of Use   |    Privacy Statement