Canon Community Canon Community
 


Reply
Highlighted
New Contributor
Posts: 1
Registered: ‎01-17-2013

ef70-300 L series, I have some sort of bloom on the inner and surface glass element

Hi, I bought an ef70-300 L series lens around 6 months ago and I've noticed what looks like some sort of fungal bloom spots developing on the inner front glass element. On further inspection I can see one such bloom/spot on the edge of the outer front glass too. I;ve always had a filter on the front from new and stored the lens well. Here are a couple of photos. Ignore the 5 or so yellow spots, they're just light reflections, but you can clearly see the bloom marks on the glass. One large one n the edge of the front glass and several smaller blooms on the inner, 2nd glass from the front.

 

<a href="http://www.flickr.com/photos/28448513@N03/8389792344/" title="IMG_5513-2 by sanderspics, on Flickr"><img src="http://farm9.staticflickr.com/8373/8389792344_1a17b252bb.jpg" width="500" height="333" alt="IMG_5513-2"></a>

 

<a href="http://www.flickr.com/photos/28448513@N03/8389792718/" title="IMG_5506-1 by sanderspics, on Flickr"><img src="http://farm9.staticflickr.com/8511/8389792718_db13fddef4.jpg" width="500" height="333" alt="IMG_5506-1"></a>

 

Surely this is totally unacceptable, especially for a pro series lens that is supposed to be sealed from both moisture and dust. I feel this shows that something got in the lens during production or this lens has a problem somewhere in the sealing.

 

I'm currently travelling in Thailand. I purchased the lens in a BKK mall when I found the quality of photos from the 70-300 kit lens (MkIII non IS) were poor to say the least. They lacked contrast and colour and were generally lack lustre and required a lot of post production to be anywhere near acceptable. I bought the L series lens believing I was getting a really good quality lens that would last me a long long time.

 

I'm certain the blooms are causing some flaring when facing strongish light, and despite all the reviews quoting rediculously low shutter speeds, I can't get a sharp image at 300mm with anything less than 1000th of a sec and better still at 1250th. I'm not a shaky guy and I'm a long experinced camera user.

 

I travel to India in just over 2 weeks and then back to the UK a month later and my warranty will be useless, having bought the lens in Thailand, so I'm stuck with a duff lens, which surely should not be the case, I paid for a high end Canon product.

 

Any suggestions anyone?

 

Thanks, Martin

powered by Lithium

LIKE US on Facebook FOLLOW US on Twitter WATCH US on YouTube CONNECT WITH US on Linkedin WATCH US on Vimeo FOLLOW US on Instagram SHOP CANON at the Canon Online Store
© Canon U.S.A., Inc.   |    Terms of Use   |    Privacy Statement