Canon Community Canon Community
 


Reply
Highlighted
Occasional Contributor
Posts: 5
Registered: ‎11-23-2019
Accepted Solution

Autofocus not working on 18-55 mm lens and 18-135 mm lens.but working on 50 mm lens

Hi all,

I am a newbie and bought my first DSLR canon SL3/200D ii with 18-55 STM lens + 50 mm lens kit. Later i bought another used lens 18-135 mm . I just realized that autofocus feature is not working on the 18-55 and 18-135 mm lens.. however its working on 50 mm lens.. need your advice on what could be the issue..

There is no physical damage as in from my end as i have always handled camera carefully..

Regards,
Ankit
Respected Contributor
Posts: 1,176
Registered: ‎11-19-2017

Re: Autofocus not working on 18-55 mm lens and 18-135 mm lens.but working on 50 mm lens

[ Edited ]

Greetings,

Please ensure the camera is in "P" mode, green rectangle. 

 

Check the len(s) that you haven't turned off autofocus.

 

AF.png

Rick
Bay Area - CA
~6D2 (f/w 1.0.4) ~16-35mm f2.8L II, 50 f1.8 STM, 85 prime USM, 70-200 f2.8L IS II ~70-300 USM II ~Sigma 24-70 f2.8 Art (f/w 2.02)
~Sigma 150-600 C + TC1401 1.4x (f/w 2.00) ~Speedlite 430 EX II ~DxO PhotoLab Elite ~Windows10 Pro1903 ~EVGA RTX 2080 FTW3 Ultra
Occasional Contributor
Posts: 5
Registered: ‎11-23-2019

Re: Autofocus not working on 18-55 mm lens and 18-135 mm lens.but working on 50 mm lens

Thanks for reply.. i have been trying for past 2 hours.. lens is in autofocus and tried with p and autoscene mode both.. no movement happening in lens when pointing to near and far object. At the same time with 50 mm lens its working
Respected Contributor
Posts: 1,176
Registered: ‎11-19-2017

Re: Autofocus not working on 18-55 mm lens and 18-135 mm lens.but working on 50 mm lens

Next step.  Reset the camera to defaults.  Pain I know but this is what you need to try next.   

Rick
Bay Area - CA
~6D2 (f/w 1.0.4) ~16-35mm f2.8L II, 50 f1.8 STM, 85 prime USM, 70-200 f2.8L IS II ~70-300 USM II ~Sigma 24-70 f2.8 Art (f/w 2.02)
~Sigma 150-600 C + TC1401 1.4x (f/w 2.00) ~Speedlite 430 EX II ~DxO PhotoLab Elite ~Windows10 Pro1903 ~EVGA RTX 2080 FTW3 Ultra
VIP
Posts: 11,642
Registered: ‎12-07-2012

Re: Autofocus not working on 18-55 mm lens and 18-135 mm lens.but working on 50 mm lens

You do need to reset the camera under the Tools menu tab. However P mode has nothing to do with the lens not focusing. The AF/MF switch on the lens does.

 

The test is to set the camera to P mode. ISO to 200 and fixed. Average WB. Lens in AF. Go outside on a nice sunny day in a nice place like a park. Find some contrasty shots like trees or a fence or playground, something with vertical lines in it.  Take a lot of pictures.

 

If the camera/lens in question works, there is nothing wrong with your gear.  If it does not, something is broken.  BTW, make sure, double check, you have done exactly and all I suggested.

EOS 1DX and 1D Mk IV and several lenses!
Occasional Contributor
Posts: 5
Registered: ‎11-23-2019

Re: Autofocus not working on 18-55 mm lens and 18-135 mm lens.but working on 50 mm lens

Tried to reset still not working.. I am thinking if any problem with mount for EF-S, since i can recall that it has never worked for 18-55 mm lens . While the 50 mm working lens is EF. Will be taking the camera and lens to Canon Care on monday..

VIP
Posts: 11,642
Registered: ‎12-07-2012

Re: Autofocus not working on 18-55 mm lens and 18-135 mm lens.but working on 50 mm lens

"Tried to reset still not working.."

 

Do the test I suggested first. Smiley Happy It will confirm whether it works or not.

EOS 1DX and 1D Mk IV and several lenses!
Reputable Contributor
Posts: 745
Registered: ‎12-24-2013

Re: Autofocus not working on 18-55 mm lens and 18-135 mm lens.but working on 50 mm lens

[ Edited ]

@techankit1990 wrote:
Hi all,

I am a newbie and bought my first DSLR canon SL3/200D ii with 18-55 STM lens + 50 mm lens kit. Later i bought another used lens 18-135 mm . I just realized that autofocus feature is not working on the 18-55 and 18-135 mm lens.. however its working on 50 mm lens.. need your advice on what could be the issue..

There is no physical damage as in from my end as i have always handled camera carefully..
............................

Thanks for reply.. i have been trying for past 2 hours.. lens is in autofocus and tried with p and autoscene mode both.. no movement happening in lens when pointing to near and far object. At the same time with 50 mm lens its working

.......................

Tried to reset still not working.. I am thinking if any problem with mount for EF-S, since i can recall that it has never worked for 18-55 mm lens . While the 50 mm working lens is EF. Will be taking the camera and lens to Canon Care on monday..

It seems very odd that TWO new lenses have the same problem while a third does not..... I think the giveaway is your statement "no movement happening in lens" 

 

The 18-55 STM, and 18-135 STM (or 18-135 USM) have virtually silent AF that does not move during AF or MF. The 50mm lens has a noisy AF that moves during AF or MF. With  both the 18-55 and 18-135, any AF or MF movement takes place inside the lens and is not visible or audible to the user. Is it possible that the AF is working but you just can't hear it or see it?

 

Can you take any photos at all with the 18-55 and 18-135?

Have you tried using both optical viewfinder AF and also LiveView AF?

Does Manual Focus work?   

 

 

Mike Sowsun
S110, SL1, 80D, 5D Mk III
Honored Contributor
Posts: 5,976
Registered: ‎11-13-2012

Re: Autofocus not working on 18-55 mm lens and 18-135 mm lens.but working on 50 mm lens

If you are in AF mode on the lens is the camera taking a photo? Is the photo sharp? Is the green dot lighting in the viewfinder?

 

If the lens is in AF the camera won't fire unless focus is confirmed.

 

There is no EF-S mount per se. Its the same mount and the connections are all the same. The only difference is the configuration of the keys on the lens so that an EF-S lens will mount when te white squares are lined up and the EF lens mounts when the red dot is lined up.

John Hoffman
Conway, NH

1D X, Rebel T5i, Many lenses, Pixma PRO-100, MX472, LRCC Classic
Occasional Contributor
Posts: 5
Registered: ‎11-23-2019

Re: Autofocus not working on 18-55 mm lens and 18-135 mm lens.but working on 50 mm lens

Hi Mike.. visited the cannon care today and support guy exactly suggested the same as mentioned by you Smiley Happy.. thanks for your feed back..
powered by Lithium

LIKE US on Facebook FOLLOW US on Twitter WATCH US on YouTube CONNECT WITH US on Linkedin WATCH US on Vimeo FOLLOW US on Instagram SHOP CANON at the Canon Online Store
© Canon U.S.A., Inc.   |    Terms of Use   |    Privacy Statement