Canon Community Canon Community
 


Reply
New Contributor
Posts: 1
Registered: ‎05-21-2019

Re: Autofocus not working. (18-55mm lens)


@mc4 wrote:

Hi,

 

I have the same problem, a Canon EFS 18-55 IS lens and the autofocus does not work correctly, but in my case only in one way. It retracts but does not extend. If I extend manually the lens, the autofocus retracts it till in focus, but if I retract it manually it does not extend till in focus, I can ear and feel something but no movement...

 

I disassemble the lens, took out the autofocus motor and with a 1.5v battery I managed to verify that the autofocus motor and the gears work well in one direction and in the other, so it seems that it is not a problem with this autofocus motor, don't you think?

 

If it is not that the problem what could it be?

 

I tried my camera (EOS 50D) wih other Canon lenses and all work well, so it is not a camera problem..

 

Thanks for any help.

 

Mike

 


Hi Mike,

I have exctly the same problem with my Canon EFS 18-55 IS II lens, and at least two other pepole in this post describe exctly the same problem.
I could not find any explenation online on how to solve this problem.
I opened the lens to check the gears and they look fine.

 

Does anyone have any other suggestions on what can cause this problem and how to fix it?

Thanks for helping

Honored Contributor
Posts: 7,867
Registered: ‎08-13-2015

Re: Autofocus not working. (18-55mm lens)

Roi-canon, buy a new lens. Do not take the new one apart.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"I don't rent software. I use Photoshop CS6, ACR 9.8 and Lightroom 6.8 ."
New Contributor
Posts: 4
Registered: ‎06-01-2019

Re: Autofocus not working. Rebel XT and XTi

I recently took my 2 rebel xt and xti bodies out of storage. They had been unused for several years. They will both auto focus in only the Basic Zone modes (portrait, sports, etc.) However, neither will auto focus in any of the Creative modes (M, Av,Tv, etc.) I have tried switching lenses and still have the problem. I have tried moving the focus swithes on and off numerous times and rotating the focus rings back and forth. The problem remains. Anyone have ideas on what might be going on and options for a fix?

Honored Contributor
Posts: 7,867
Registered: ‎08-13-2015

Re: Autofocus not working. Rebel XT and XTi


@hinsd wrote:

I recently took my 2 rebel xt and xti bodies out of storage. They had been unused for several years. They will both auto focus in only the Basic Zone modes (portrait, sports, etc.) However, neither will auto focus in any of the Creative modes (M, Av,Tv, etc.) I have tried switching lenses and still have the problem. I have tried moving the focus swithes on and off numerous times and rotating the focus rings back and forth. The problem remains. Anyone have ideas on what might be going on and options for a fix?


Reset your cameras back to factory defaults.

 

#autofocus #efs1855 #noautofocus #focusring #stucklens 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"I don't rent software. I use Photoshop CS6, ACR 9.8 and Lightroom 6.8 ."
New Contributor
Posts: 4
Registered: ‎06-01-2019

Re: Autofocus not working. Rebel XT and XTi

Thanks very much. Problem solved sfter reading another of your posts in a Rebel thread. The problem was with my memory. I had forgotten I had long ago set a C.Fn function to option 1, which assigned focus to the * button and exposure to half press of shutter button. This forum is a great resource with the help of yourself and othe helpful contributors.

powered by Lithium

LIKE US on Facebook FOLLOW US on Twitter WATCH US on YouTube CONNECT WITH US on Linkedin WATCH US on Vimeo FOLLOW US on Instagram SHOP CANON at the Canon Online Store
© Canon U.S.A., Inc.   |    Terms of Use   |    Privacy Statement