Canon Community Canon Community
 


Reply
Highlighted
New Contributor
Posts: 1
Registered: ‎10-02-2018

18-55mm kit lense, weird autofocus problem

Autofocus works on 18mm and 55mm. Everything in between, it just stalls. 

 

Any idea what could be the reason for this? Is it fixable or will this lense lose all autofocus later?

Highlighted
Esteemed Contributor
Posts: 4,303
Registered: ‎02-17-2016

Re: 18-55mm kit lense, weird autofocus problem

I think the underwear rule applies here, if it is doubtful, it's dirty.

 

I don't think you can trust it.

Highlighted
VIP
Posts: 13,279
Registered: ‎12-07-2012

Re: 18-55mm kit lense, weird autofocus problem

If it is the non-STM version you might try this.

Take the lens off of your camera.

Put the lens in MF mode.

Twist the FOCUS ring (the tip of the lens) all the way to one side (extend it). You may hear a click noise or two, this is good, but don't FORCE the lens.

Twist the FOCUS ring all the way to the opposite side (retract it). Again, you may hear a couple of clicking noises. What we hope is happening is the focusing motor being put back into its proper place.

Put the lens back on the camera.

Put the lens in AF mode.

Turn the camera on.

Put the camera in AUTO or P mode.

Take a test photo.

EB
EOS 1DX and 1D Mk IV and several lenses!
Highlighted
VIP
Posts: 13,279
Registered: ‎12-07-2012

Re: 18-55mm kit lense, weird autofocus problem

Glad to hear it helped.  Smiley Happy

EB
EOS 1DX and 1D Mk IV and several lenses!
powered by Lithium

LIKE US on Facebook FOLLOW US on Twitter WATCH US on YouTube CONNECT WITH US on Linkedin WATCH US on Vimeo FOLLOW US on Instagram SHOP CANON at the Canon Online Store
© Canon U.S.A., Inc.   |    Terms of Use   |    Privacy Statement