Canon Community Canon Community
 


Reply
Frequent Contributor
Posts: 76
Registered: ‎01-13-2019

Solved 70-300mm f4/5.6 IS USM Blurry Photos At 100 Feet 300mm

[ Edited ]

After taking hundreds of test shots with different variables and some camera settings, I am now able to get decent results using the lens at 300mm / 100feet / f5.6.

 

I do not know exactly how this was achieved (magic) but here is what I did.

 

1.No boyz n the hood (yep, the hood was causing a problem, either with defraction, focusing or light) ?

2.Turn on "Highlight Tone Priority". **

3.Used "Evaluated Metering" (spot metering was not as good)**

4.Overcast day (sunny day also worked well).

5."Burst Mode" seemed to help. 

6.Took the "Firmware" back to 1.1.1 from 1.1.2 ?

7.Disabled "Focus Assist Beam" ?

8.Turn on "Expo Sim" (that has always been on, I reckon).

9.Played rough with it instead of babying it.

 

so i really do not know what helped the most, I am leaning toward "Evaluated Metering", "Hightlight Tone Priority" and the hood.

 

   

Highlighted
VIP
Posts: 11,107
Registered: ‎12-07-2012

Re: Solved 70-300mm f4/5.6 IS USM Blurry Photos At 100 Feet 300mm

"... i really do not know what helped the most, ..."

 

I'm going to guess number 10, 'none of the above'!

EOS 1DX and 1D Mk IV, even less and less other stuff.
powered by Lithium

LIKE US on Facebook FOLLOW US on Twitter WATCH US on YouTube CONNECT WITH US on Linkedin WATCH US on Vimeo FOLLOW US on Instagram SHOP CANON at the Canon Online Store
© Canon U.S.A., Inc.   |    Terms of Use   |    Privacy Statement