Canon Community Canon Community
 


Reply
Highlighted
New Contributor
Posts: 2
Registered: ‎01-08-2020

Recording the screen of the EOS R

Hi everyone, I am a photography teacher and am trying to film a segment of a course that requires me to show the actual screen of the camera.  I know with Sony cameras you can record the screen using an Atomos Ninja but was wondering if this was the same thing with the EOS-R before buying the Ninja

Highlighted
Esteemed Contributor
Posts: 4,319
Registered: ‎02-17-2016

Re: Recording the screen of the EOS R

It has an HDMI port. If it is like all the other Canon's the HDMI signal is simply the video from the LCD screen.

 

Untitled.jpg

Highlighted
Reputable Contributor
Posts: 635
Registered: ‎02-13-2016

Re: Recording the screen of the EOS R

Since you're a teacher and making instructional material, do you just need the image on the screen, or do you also need to record menus or other image info overlaid on the screen?

Highlighted
New Contributor
Posts: 2
Registered: ‎01-08-2020

Re: Recording the screen of the EOS R

Yes, I would want all of the settings and focus points, etc.

Highlighted
Reputable Contributor
Posts: 635
Registered: ‎02-13-2016

Re: Recording the screen of the EOS R

Ooooof Robot tongue. . . I suspect that the camera's HDMI output might only be the streaming image. You're wanting to add another whole layer of screen info on top of that. I'm thinking someone else on here will know if there's another possible workaround or not.

 

How about scrolling thru the menus and looking for ways to turn some of the shooting information displays on or off. But that may still only affect what you see on the camera's LCD and not what's fed to the HDMI output jack.

Highlighted
Respected Contributor
Posts: 1,076
Registered: ‎10-17-2012

Re: Recording the screen of the EOS R

michaelanthony, 

By pressing the <INFO> button on the back of the camera one can change the displays that are output from the camera.  That will give you all the options available for output on this model. 

Did this answer your question? Please click the Accept as Solution button so that others may find the answer as well.
Highlighted
Esteemed Contributor
Posts: 4,319
Registered: ‎02-17-2016

Re: Recording the screen of the EOS R

You begged the question, Tim: Is the HDMI output a mirror of the LCD display with all of the overlays?

Highlighted
Occasional Contributor
Posts: 5
Registered: ‎09-30-2019

Re: Recording the screen of the EOS R

You can get a live view, complete with settings menu, using the hdmi output

 

20200316_103707.jpg

Highlighted
Reputable Contributor
Posts: 635
Registered: ‎02-13-2016

Re: Recording the screen of the EOS R

Thanks for the update. You might message the OP with this information in case he's still having issues getting the desired results. Or maybe someone else will come by searching for the same info.

 

It's hard to tell from your picture, but did this require any additional software or hardware?

 

This obviously shows one of the camera menus on your monitor. Will it also display an image with the overlaid shooting information?

Highlighted
Occasional Contributor
Posts: 5
Registered: ‎09-30-2019

Re: Recording the screen of the EOS R

No additional software, just a mini HDMI cable.
Yes it shows the overlaid shooting info too. Basically an exact copy of the back of the camera.
powered by Lithium

LIKE US on Facebook FOLLOW US on Twitter WATCH US on YouTube CONNECT WITH US on Linkedin WATCH US on Vimeo FOLLOW US on Instagram SHOP CANON at the Canon Online Store
© Canon U.S.A., Inc.   |    Terms of Use   |    Privacy Statement