Canon Community Canon Community
 


Reply
New Contributor
Posts: 4
Registered: ‎07-17-2020

EOS RP Cutting HDMI Feed After 30 Min

Hello all, I've searched the web high and low and I can't figure out why my EOS RP is cutting the HDMI feed after 30 minutes. Yes, I am streaming to a capture card with it, and I realize you can try out the "webcam" utlitiy, but streaming from this camera was possible before that, so I know it can be done. The webcam utility is kinda limited right now. As far as I can tell, it is going into a sleep or idle mode, it isn't cutting all power. Facts about my setup are below:

 

Firmware - 1.4

Eco Mode - Off

Display Shuttoff - 30 min (max setting)

Auto Power Off - Disabled

Connection - Mini HDMI to Capture Card

Dummy Battery? - Yes

 

To me, it seems like this all centers around the display shutting off. I'm experiencing the hdmi feed cut at 30 minutes which is the max setting for the display shutoff. For some reason, this is also killing my hdmi feed. 

 

Things I haven't tried:

-Simultaneously plugging in USB C to see if that keeps it "awake"

-Turning on AF in hopes the constant change in focus keeps the camera "awake"

-Running EOS Utility in background on computer

-Keeping screen closed during streaming so its already "off"

-Turning off the setting for Auto where it selects where to send the video (screen or viewfinder). Not sure the name of this setting off the top of my head. 

 

Is there anyone out there who successfully streams from an EOS RP that could screenshot me some of their settings, maybe even the more obscure ones, so I could compare? I've gotta be missing something. 

Honored Contributor
Posts: 5,558
Registered: ‎06-25-2014

Re: EOS RP Cutting HDMI Feed After 30 Min

Any time one sees "video" and "30 minutes" in the same sentence, it's tempting to blame it on the restriction of a film camera to 30 minutes of video to keep it from getting taxed as a video camera by the European Union. I have no idea why that should apply in this case, but I suppose it's worth considering.

Bob
Philadelphia, Pennsylvania USA
Highlighted
New Contributor
Posts: 4
Registered: ‎07-17-2020

Re: EOS RP Cutting HDMI Feed After 30 Min

You're right, Bob, many people do seem to blame that from what I see online. But yeah, I'm not recording, all the camera knows is that it is "on." Plus, I know several streamers who use an RP and it isn't an issue they are having. It's just getting all the right settings from those people is the hard part. 

VIP
Posts: 11,883
Registered: ‎08-13-2015

Re: EOS RP Cutting HDMI Feed After 30 Min


@luxurysedan3030 wrote:

You're right, Bob, many people do seem to blame that from what I see online. But yeah, I'm not recording, all the camera knows is that it is "on." Plus, I know several streamers who use an RP and it isn't an issue they are having. It's just getting all the right settings from those people is the hard part. 


I am pretty sure setting the camera up for clean HDMI output should be covered in the full User Manual.  You can download it from the same Canon Product Support page where you download software, manuals, and firmware updates.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Doctor told me to get out and walk, so I bought a Canon."
New Contributor
Posts: 1
Registered: ‎07-09-2021

Re: EOS RP Cutting HDMI Feed After 30 Min

I have the exact same problem. Were you able to find a solution?

powered by Lithium

LIKE US on Facebook FOLLOW US on Twitter WATCH US on YouTube CONNECT WITH US on Linkedin WATCH US on Vimeo FOLLOW US on Instagram SHOP CANON at the Canon Online Store
© Canon U.S.A., Inc.   |    Terms of Use   |    Privacy Statement