Canon Community Canon Community
 


Reply
Highlighted
VIP
Posts: 10,560
Registered: ‎08-13-2015

Re: EOS R5 known bugs


@Charly_Canon wrote:
The freeze/ lock up issue appears to point to the main circuit board which needs replaced according to several online friends. Unfortunately the Canon repair centres dont have any spare parts!

What brand and size of memory card(s) are you using?  

 

What automatic noise reduction settings do you have enabled in the camera?

 

Do you have downloaded a copy of the full User Guide for the camera?

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Doctor told me to get out and walk, so I bought a Canon."
Highlighted
VIP
Posts: 10,560
Registered: ‎08-13-2015

Re: EOS R5 known bugs


@bmaxwell wrote:

It looks like there is a bug in FV mode, where if you set values for the Shutter/Aperture/ISO it does not start metering.

If you have any of the Shutter/Aperture/ISO set to Auto, then the meter is Auto and becomes exposure compenstation.  But when you do not have anything set to Auto, it should start metering so you can balance the exposures as if you were in Manual mode.  If FV mode would enable metering, then I would be able to use FV mode full time instead of Manual, as it would switch from manual into AV/TV/etc when one of the values is set to Auto.

 

It would also be useful if there was a setting such that in FV mode you could use the 3 dials similar as to Manual mode to adjust the Shutter/Aperture/ISO instead of using one dial to select Shutter/Aperture/ISO and then using another to adjust the value.


You issue is not not clear to me.  Are you saying when you half press the shutter that the camera does not begin metering?  Do you have back button focus enabled?  

 

Have you tried resetting the camera back to factory defaults, including the separate resets needed fo any custom controls and shooting modes?

 

FF00130D-A172-4996-BD67-60B0EB2099C4.jpeg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Doctor told me to get out and walk, so I bought a Canon."
Highlighted
Occasional Contributor
Posts: 11
Registered: ‎09-08-2020

Re: EOS R5 known bugs

[ Edited ]

I use Sandisk 128gb cards, 300mb/s SD card and CFexpress read write 1700/1200

I dont have any noise reduction settings selected in the camera

I have a downloaded copy of the user guide

 

Many online reports from users including  R6 , not just  R5  owners  have the freeze/lockup issue with various cards and lenses . Im not sure any of your questions will provide a solution, Canon are replacing  the main circuit board on one of my USA friends R5 when they can get one,  so I suspect a faulty circuit board is causing the problem. If I am wrong  and it's a firmware fix that will be great, if not, the R5 is going back for another , and at the moment Canon don't have  any spare circuit boardsSmiley Frustrated   I am suspicious also because of the shortage in R5 supplies  to dealers which may be because of the faulty main circuit boards .....

Highlighted
New Contributor
Posts: 2
Registered: ‎10-14-2020

Re: EOS R5 known bugs

[ Edited ]

 Charly_Canon, Curious, I had only one lock up and I only use the 500L II pretty much exclusively. My lock up occurred when changing with the lens' selector switches, how did your's occur?

Highlighted
VIP
Posts: 10,560
Registered: ‎08-13-2015

Re: EOS R5 known bugs


@Mike_Jackson wrote:

 Charly_Canon, Curious, I had only one lock up and I only use the 500L II pretty much exclusively. My lock up occurred when changing with the lens' selector switches how did your occur?


What does that mean?  Does this mean you. were changing lenses with power turned on?

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Doctor told me to get out and walk, so I bought a Canon."
Highlighted
Occasional Contributor
Posts: 11
Registered: ‎09-08-2020

Re: EOS R5 known bugs

My freeze /lock up/ reboot has occurred when taking photos using various lenses , 300mm f2.8 mkii, 500 f4 mkii ,RF 70-200mm f2.8.
Highlighted
New Contributor
Posts: 2
Registered: ‎10-14-2020

Re: EOS R5 known bugs


@Waddizzle wrote:

@Mike_Jackson wrote:

 Charly_Canon, Curious, I had only one lock up and I only use the 500L II pretty much exclusively. My lock up occurred when changing with the lens' selector switches, how did your's occur?


What does that mean?  Does this mean you. were changing lenses with power turned on?


It means exactly what I said. I was changing the lens' switches, i.e. focus limiter, IS modes, etc. 

Highlighted
Occasional Contributor
Posts: 24
Registered: ‎07-25-2020

Re: EOS R5 known bugs

I'm having the same issue as the OP. 3 different lenses. Different sd cards (all v60). Lexar, San disk, prograde, different batteries old 5d batteries and the new R5/6 batteries. I have had it with stills and video and tethered.

I have had two bodies doing the exact same thing!

No solutions. I hav
powered by Lithium

LIKE US on Facebook FOLLOW US on Twitter WATCH US on YouTube CONNECT WITH US on Linkedin WATCH US on Vimeo FOLLOW US on Instagram SHOP CANON at the Canon Online Store
© Canon U.S.A., Inc.   |    Terms of Use   |    Privacy Statement