Canon Community Canon Community
 


Reply
Highlighted
New Contributor
Posts: 2
Registered: ‎06-02-2020

EOS R will not fire using T-Ring - what am I missing?

EOS R --> RF/EF Simple adapter  --> T ring (EF Mount)  --> 500mm F:8 Cat lens.  I cannot get the shutter to fire.  What am I missing?

I have been through the menu tree twice and have not seen anything that should be somewhere else, so what am I doing wrong?  I have used the T-ring and lens on my T6i with success, but not the EOS R

I have this lens, and three telescopes I would like to use in front of this camera.

Highlighted
VIP
Posts: 10,206
Registered: ‎08-13-2015

Re: EOS R will not fire using T-Ring - what am I missing?

Okay, you say that you have been through the "menu tree" and could not find anything.  Have you read the full User Manual?

 

There is a default setting that prevents the camera from releasing the shutter when the camera does not see an attached lens.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Doctor told me to get out and walk, so I bought a Canon."
Highlighted
Esteemed Contributor
Posts: 4,135
Registered: ‎02-17-2016

Re: EOS R will not fire using T-Ring - what am I missing?

And you might have to be in P or M mode to see the "advanced" options.

Highlighted
New Contributor
Posts: 2
Registered: ‎06-02-2020

Re: EOS R will not fire using T-Ring - what am I missing?

Thank You - I found it. That setting was down in the corned of the box under all the bubble wrap, but once I knew it existed, we found it.

I am a happy Canoner
powered by Lithium

LIKE US on Facebook FOLLOW US on Twitter WATCH US on YouTube CONNECT WITH US on Linkedin WATCH US on Vimeo FOLLOW US on Instagram SHOP CANON at the Canon Online Store
© Canon U.S.A., Inc.   |    Terms of Use   |    Privacy Statement