Canon Community Canon Community
 


Reply
New Contributor
Posts: 3
Registered: ‎01-13-2021

DO I need a new PCB?

[ Edited ]

My canon 5d Mark iii cannot be recognized by my computer (windows 10).  I have the right software, I have a new 200U cable that I bought on Amazon. My camera doesn't have wifi settings to turn off.  I have tried everything I can think of to test the usb port.  I keep wondering if there is some obscure setting or mode that I have to turn on while I'm trying to use the usb port or maybe do I have to have it plugged into power instead of using a (fully charged) battery?

 

The camera is in great condition other than this and I'm wondering if there is any other advice anyone has on this issue before I give up... 

 

Thanks in advance for your kind assistance.

Esteemed Contributor
Posts: 4,904
Registered: ‎02-17-2016

Re: DO I need a new PCB?

Would a card reader work?

VIP
Posts: 8,278
Registered: ‎11-13-2012

Re: DO I need a new PCB?

[ Edited ]

If everything else seems to work properly it could be the USB port.

 

As kvbarkley says maybe you can just not connect the camera to the computer.

John Hoffman
Conway, NH

1D X Mark III, Many lenses, Pixma PRO-100, MX472, LR Classic
New Contributor
Posts: 3
Registered: ‎01-13-2021

Re: DO I need a new PCB?

Thanks for the response.

I want to use it for video conferencing.

I also want to be able to sell it when I decide to upgrade to a newer model.  If I'm not mistaken, you need to be able to access the 5DM3 via usb to change the owner name which is applied to every photo's metadata.

 

Highlighted
New Contributor
Posts: 3
Registered: ‎01-13-2021

Re: DO I need a new PCB?

I'm an IT guy that has done many computer builds and repairs.

If the USB port is dead, can I replace the PCB myself? 

If I can't replace the PCB myself, how much does this kind of repair run (ballpark)?

If I can replace the PCB myself, where is the right place to buy it from?

 

 

Thanks All

VIP
Posts: 8,278
Registered: ‎11-13-2012

Re: DO I need a new PCB?


@MikeE wrote:

Thanks for the response.

I want to use it for video conferencing.

I also want to be able to sell it when I decide to upgrade to a newer model.  If I'm not mistaken, you need to be able to access the 5DM3 via usb to change the owner name which is applied to every photo's metadata.

 


Understood.

 

The copyright info can be changed via the menu system, but everything else would require repair. eBay frequently has parts like that.

John Hoffman
Conway, NH

1D X Mark III, Many lenses, Pixma PRO-100, MX472, LR Classic
Respected Contributor
Posts: 1,510
Registered: ‎01-25-2018

Re: DO I need a new PCB?

If you haven't already, definitely try a different computer and a different USB cable before digging into the camera.

 

I have experienced more than one USB cord that was defective from delivery and Amazon is definitely not what I would call a reliable source with lots of products that are counterfeit and in other cases repackaged returns that were defective the first time they were sold and still defective.  Amazon is a blend of Amazon corporate and independent sellers and it is even more of a "wild west" than ebay which has a much better feedback system that properly matches feedback with seller instead of the Amazon system which often blends feedback/reviews for multiple different products together.

 

I have run into communications issues with different Windows 10 computers, often related to either security software or some other program running on that system, so also try it on a different computer.

 

USB ports can be damaged or go bad but I would put the probability of that at lower than that of a defective cable or another of the many issues that follows Win 10 like sharks to fresh blood.

 

Rodger

EOS 1DX M3, 1DX M2, 1DX, 5DS R, 1D M2, EOS 650 (film), many lenses, XF400 video
Esteemed Contributor
Posts: 4,904
Registered: ‎02-17-2016

Re: DO I need a new PCB?

It could also be that the USB port has been pulled from the PCB. You might be able to repair it.

Forum Elite
Posts: 14,230
Registered: ‎12-07-2012

Re: DO I need a new PCB?

Although the PCB can be swapped out, not by me, but a relatively adapt electronics person, you would still not have the equipment to adjust settings and tolerances.

 

I am another don't buy from Amazon.  Go to a known good retailer. Not a flee marketplace like Amazon. Not eBay either!  Before you do a drastic repair on a fairly expensive camera, do check out a different computer and USB cable.

EB
EOS 1DX and 1D Mk IV and several lenses!
Reputable Contributor
Posts: 608
Registered: ‎10-21-2016

Re: DO I need a new PCB?

Although you may be able to buy a new main PCB it would need Canon's service software to set it up, if you buy a used PCB then it would have the set up information on board but it wouldn't necessarily match the adjustments required for your camera body.

powered by Lithium

LIKE US on Facebook FOLLOW US on Twitter WATCH US on YouTube CONNECT WITH US on Linkedin WATCH US on Vimeo FOLLOW US on Instagram SHOP CANON at the Canon Online Store
© Canon U.S.A., Inc.   |    Terms of Use   |    Privacy Statement