Canon Community Canon Community
 


Reply
New Contributor
Posts: 2
Registered: ‎07-15-2016

Canon 80D Touchscreen and HDMI out

Hi,

 

I just recently purchased my canon 80D to add to my collection. HF-R40, G40 (and some other older non-video DSLR cameras).

The touchscreen is amazing, its is seriously the TOP feature followed by Dual-pixel autofocus etc etc etc.

 

But I'm stumped as to why the touchscreen switches off when you connect HDMI monitor/TV for reviewing for live-viewing.

I use my little 7" portable screen on my other "cheap" consumer video cameras, but to find it switches off my 80D touchscreen is a big mis-step.

 

for the life of me, I cannot find an option in the menus to address this, unless someone knows of something i need to switch on/off that leads to switching the option on somewhere....

 

Will this be fixed in an up-and-coming firmware update? I personally see this as must-have fix especially for video which i believe is the drive behind this camera.

Honored Contributor
Posts: 5,982
Registered: ‎11-13-2012

Re: Canon 80D Touchscreen and HDMI out

I am guessing its a battery power saving feature.

John Hoffman
Conway, NH

1D X, Rebel T5i, Many lenses, Pixma PRO-100, MX472, LRCC Classic
VIP
Posts: 8,603
Registered: ‎08-13-2015

Re: Canon 80D Touchscreen and HDMI out

[ Edited ]

In order to drive both the camera screen and generate an external signal would require two sets of video output circuitry, which increase the cost for a feature most users seldom need.  When you plug into the port, the signal to the screen is re-routed to the port.

 

[EDIT]  Oh, yeah.  I'm guessing, too.  Smiley Wink

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"I don't rent software. I use Photoshop CS6, ACR 9.8 and Lightroom 6.8 ."
New Contributor
Posts: 1
Registered: ‎05-02-2018

Re: Canon 80D Touchscreen and HDMI out

did they ever fix this cuz this cuz it super sucks

 

VIP
Posts: 8,603
Registered: ‎08-13-2015

Re: Canon 80D Touchscreen and HDMI out


@redrum2nufwrote:

did they ever fix this cuz this cuz it super sucks

 


There is nothing to fix.  Some cars have roof racks and some do not.  If one car does have a roof rack, or even have one available as an option, is that a design flaw?  No, it is design intent.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"I don't rent software. I use Photoshop CS6, ACR 9.8 and Lightroom 6.8 ."
New Contributor
Posts: 1
Registered: ‎08-19-2019

Re: Canon 80D Touchscreen and HDMI out

It's just bad. I've been wondering how they expect us to focus without monitoring it. The 5D has it.

VIP
Posts: 8,603
Registered: ‎08-13-2015

Re: Canon 80D Touchscreen and HDMI out

“It's just bad. I've been wondering how they expect us to focus without monitoring it. The 5D has it.”

How? Easy. Many monitors have focus peaking.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"I don't rent software. I use Photoshop CS6, ACR 9.8 and Lightroom 6.8 ."
New Contributor
Posts: 2
Registered: ‎07-15-2016

Re: Canon 80D Touchscreen and HDMI out

[quote]

“It's just bad. I've been wondering how they expect us to focus without monitoring it. The 5D has it.”

How? Easy. Many monitors have focus peaking. [/quote]

 

Yes, but unless you have a manual focus lense you cannot selectively focus, the touchscreen turns off and since the 80d is touch to focus on the touch point, you can not focus when attaching an exernal monitor.

VIP
Posts: 8,603
Registered: ‎08-13-2015

Re: Canon 80D Touchscreen and HDMI out


@slipperyduck wrote:

 

Yes, but unless you have a manual focus lense you cannot selectively focus, the touchscreen turns off and since the 80d is touch to focus on the touch point, you can not focus when attaching an exernal monitor.


If you want a manual focus lens, the set the AF/MF switch on the lens to MF.  If you want to know how to engage the autofocusing features, I suggest that you read the instruction manual..  I am too lazy to read it for you.  Sorry.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"I don't rent software. I use Photoshop CS6, ACR 9.8 and Lightroom 6.8 ."
Occasional Contributor
Posts: 12
Registered: ‎08-26-2019

Re: Canon 80D Touchscreen and HDMI out

Try using the other type of cable port that it has.
Works for me.

powered by Lithium

LIKE US on Facebook FOLLOW US on Twitter WATCH US on YouTube CONNECT WITH US on Linkedin WATCH US on Vimeo FOLLOW US on Instagram SHOP CANON at the Canon Online Store
© Canon U.S.A., Inc.   |    Terms of Use   |    Privacy Statement