Canon Community Canon Community
 


Reply
New Contributor
Posts: 2
Registered: ‎04-01-2018

Canon 5D Mark III takes a few minutes to start recording

I've been having a problem with my 5D where when I start recording the red light comes on but the camera doesn't start recording until 2-3min after I hit the button. At which point, the screen shows the red dot indicating that video is recording. This is quite problematic because I'm an event shooter and I need the camera to start recording when I hit the button, not 2-3min later when the moment has passed. Also when I power the camera on and off the red light starts flashing for 2-3min before it will turn on or off. Does anyone know how to fix this or do I have to send it away to Canon? I've tried looking for info on this problem online but to no avail...
Reputable Contributor
Posts: 691
Registered: ‎12-24-2013

Re: Canon 5D Mark III takes a few minutes to start recording

i would try a reset to the default settings before doing anything else. 

 

5D3 reset.jpg

 

 

Mike Sowsun
S110, SL1, 80D, 5D Mk III
New Contributor
Posts: 2
Registered: ‎04-01-2018

Re: Canon 5D Mark III takes a few minutes to start recording

Thanks Mike, I'll give that a try and see what happens.
Highlighted
VIP
Posts: 8,174
Registered: ‎08-13-2015

Re: Canon 5D Mark III takes a few minutes to start recording


@Zidy13wrote:
Thanks Mike, I'll give that a try and see what happens.

I would also recommend reformatting the memory card, which is good practice prior to a session of shooting video.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"I don't rent software. I use Photoshop CS6, ACR 9.8 and Lightroom 6.8 ."
powered by Lithium

LIKE US on Facebook FOLLOW US on Twitter WATCH US on YouTube CONNECT WITH US on Linkedin WATCH US on Vimeo FOLLOW US on Instagram SHOP CANON at the Canon Online Store
© Canon U.S.A., Inc.   |    Terms of Use   |    Privacy Statement