Canon Community Canon Community
 


Reply
New Contributor
Posts: 4
Registered: ‎04-29-2013

5D Mark III problems

Just got my new camera and couldn't figger out how to get manual exposures to work, so I used auto settings until I had time to read the manual thouroughly. Having done that, I did not find a solution to the problem. When I'm on manual, it seems that the mirror sticks up... all of the auto settings are working fine, though, so it's not a mechanical problem. This happens with a large variety of lenses that I use with my D60.

 

Another problem is that I prefer to shoot RAW but it occasionally reverts to JPG without me consciously changing it. This is just strange.

Esteemed Contributor
Posts: 2,331
Registered: ‎11-14-2012

Re: 5D Mark III problems

Sounds like it's set for Live View or possibly Sensor Cleaning (less likely).

 

"A skill is developed through constant practice with a passion to improve, not bought."
VIP
Posts: 10,987
Registered: ‎12-07-2012

Re: 5D Mark III problems

First go into your menu settings "Clear all settings". Than set the dial on the left side to 'M'. Now turn the small wheel on the right top and the big wheel on the back for adjustment.

You may have put the camera in 'silent shooting', too. More likely than live View mode.

EOS 1DX and 1D Mk IV, even less and less other stuff.
Reputable Contributor
Posts: 842
Registered: ‎03-06-2013

Re: 5D Mark III problems

Just to make sure, by manual you dialed the setting to letter M and not C1, C2, or C3.

--------------------------------------------------------------------------------------------------
Weekend Travelers Blog | Eastern Sierra Fall Color Guide
New Contributor
Posts: 4
Registered: ‎04-29-2013

Re: 5D Mark III problems

I'm not sure exactly what I did, but it's working now... thank you all for your ideas!

Super Contributor
Posts: 222
Registered: ‎12-29-2012

Re: 5D Mark III problems

I think its that 666 in your ID Smiley Happy
New Contributor
Posts: 4
Registered: ‎04-29-2013

Re: 5D Mark III problems

[ Edited ]

Yep, 666, that's what's made me so lucky in finding people with the solutions to my problems:-)

However, I still have no idea how it changed from RAW to JPG... I often lay it down uncased, so buttons could have been pushed without my knowledge, but that seems pretty unlikely that that particular combination could have been accessed.

Reputable Contributor
Posts: 842
Registered: ‎03-06-2013

Re: 5D Mark III problems

I know 2 ways that can toggle between JPG and RAW: Press Q / then INFO. and the SET button (if the shortcut has been turned on). I think in your case, the SET button may get pressed when you put your camera down and you accidentally rotate the dial. You can try to remove this option from the SET button via custom function. Just my guess.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Weekend Travelers Blog | Eastern Sierra Fall Color Guide
New Contributor
Posts: 4
Registered: ‎04-29-2013

Re: 5D Mark III problems

Good idea, I'll check that and change it... Thank you!
powered by Lithium

LIKE US on Facebook FOLLOW US on Twitter WATCH US on YouTube CONNECT WITH US on Linkedin WATCH US on Vimeo FOLLOW US on Instagram SHOP CANON at the Canon Online Store
© Canon U.S.A., Inc.   |    Terms of Use   |    Privacy Statement