Canon Community Canon Community
 


Reply
New Contributor
Posts: 4
Registered: ‎10-07-2015

Purple Pictures

I have not used my camera in months, now after months my pictures are purple when I take them. Any ideas?

Respected Contributor
Posts: 1,861
Registered: ‎12-02-2012

Re: Purple Pictures

Can you post a sample?

 

it could be someone set a weird custom white balance, or you accidentally did. Try resetting all settings to default in the menu.

 

Does it it do purple in all lighting conditions?  Sun?  Fluorescent?  Shade? 

 

Does it it happen in all white balance settings?

Scott

Canon 5d mk 4, Canon 6D, EF 70-200mm L f/2.8 IS mk2; EF 16-35 f/2.8 L mk. III; Sigma 35mm f/1.4 "Art" EF 100mm f/2.8L Macro; EF 85mm f/1.8; EF 1.4x extender mk. 3; EF 24-105 f/4 L; EF-S 17-55mm f/2.8 IS; 3x Phottix Mitros+ speedlites

Why do so many people say "FER-tographer"? Do they take "fertographs"?
New Contributor
Posts: 4
Registered: ‎10-07-2015

Re: Purple Pictures

it went to purple all of a sudden and it has stayed that way in all lighting conditions. It did it in all the white balance settings too. The only thing that has changed was I took my SD card out to get some pics printed and it has been in a ziplock bag with another SD card in my purse for about a month. Don't know if that will do it to it.
Respected Contributor
Posts: 1,861
Registered: ‎12-02-2012

Re: Purple Pictures

But BOTH cards do this?

 

Scott

Canon 5d mk 4, Canon 6D, EF 70-200mm L f/2.8 IS mk2; EF 16-35 f/2.8 L mk. III; Sigma 35mm f/1.4 "Art" EF 100mm f/2.8L Macro; EF 85mm f/1.8; EF 1.4x extender mk. 3; EF 24-105 f/4 L; EF-S 17-55mm f/2.8 IS; 3x Phottix Mitros+ speedlites

Why do so many people say "FER-tographer"? Do they take "fertographs"?
Respected Contributor
Posts: 1,861
Registered: ‎12-02-2012

Re: Purple Pictures

To rule out the problem being the card, try both cards. If it is just one of them the card is the problem.  Reformat the bad one (in the camera) and see if that is the problem.  

 

Scott

Canon 5d mk 4, Canon 6D, EF 70-200mm L f/2.8 IS mk2; EF 16-35 f/2.8 L mk. III; Sigma 35mm f/1.4 "Art" EF 100mm f/2.8L Macro; EF 85mm f/1.8; EF 1.4x extender mk. 3; EF 24-105 f/4 L; EF-S 17-55mm f/2.8 IS; 3x Phottix Mitros+ speedlites

Why do so many people say "FER-tographer"? Do they take "fertographs"?
New Contributor
Posts: 4
Registered: ‎10-07-2015

Re: Purple Pictures

Just checked the other cars. Both of them do this.
Honored Contributor
Posts: 5,558
Registered: ‎06-25-2014

Re: Purple Pictures

[ Edited ]

@jess024321 wrote:
Just checked the other cars. Both of them do this.

It's been more than a week, and nobody seems to have said this yet, so I will. If reformatting the cards and resetting the camera to factory settings haven't cured the problem, it probably needs repair. That's assuming it's new enough, and expensive enough, to be worth repairing; I don't believe you told us what model it is.

 

I would surmise that a purple image could indicate a failure to record the green channel. If so, and if it's not just a loose wire, you're probably looking at a board replacement.

Bob
Philadelphia, Pennsylvania USA
New Contributor
Posts: 4
Registered: ‎10-07-2015

Re: Purple Pictures

I have re-formatting the cards, and reset the camera to factory settings. Nothing has worked. It's a T3 Rebel. I have only had it about 3 years. Thanks for everyone's help!
powered by Lithium

LIKE US on Facebook FOLLOW US on Twitter WATCH US on YouTube CONNECT WITH US on Linkedin WATCH US on Vimeo FOLLOW US on Instagram SHOP CANON at the Canon Online Store
© Canon U.S.A., Inc.   |    Terms of Use   |    Privacy Statement