Canon Community Canon Community
 


Reply
New Contributor
Posts: 4
Registered: ‎05-12-2020

Canon EOS Rebel T5 - How to hide the autofocus box when using HDMI

[ Edited ]

I have an EOS Rebel T5, and I am using HDMI output to stream video. I do not want the auto-focus box from the HDMI output.

 

I put it into Live mode so it's doing face detection, but the problem is that there are faces, so the box jumps around.  I also tried the trick of flipping the camera upside down to "trick" the face detection, which actually works, but feels super hacky.

 

I also tried setting the lens to "MF" instead of "AF", but that made the focus box for me even bigger.


Are there other solutions for this problem that I haven't tried yet.

VIP
Posts: 11,433
Registered: ‎08-13-2015

Re: Canon Rebel T5 - How to hide the autofocus box when using HDMI

[ Edited ]

@Creakudoor wrote:

I have an EOS Rebel T5, and I am using HDMI output to stream video. I do not want the auto-focus box from the HDMI output.

 

I put it into Live mode so it's doing face detection, but the problem is that there are faces, so the box jumps around.  I also tried the trick of flipping the camera upside down to "trick" the face detection, which actually works, but feels super hacky.

 

I also tried setting the lens to "MF" instead of "AF", but that made the focus box for me even bigger.


Are there other solutions for this problem that I haven't tried yet.


 

T5?  Nonsense.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Doctor told me to get out and walk, so I bought a Canon."
New Contributor
Posts: 4
Registered: ‎05-12-2020

Re: Canon Rebel T5 - How to hide the autofocus box when using HDMI

@Waddizzle, I'm not sure what you're saying?  That it should work with what I tried?  Or that it shouldn't work?

 

Yes, it's an EOS Rebel T5.

Respected Contributor
Posts: 1,076
Registered: ‎10-17-2012

Re: Canon EOS Rebel T5 - How to hide the autofocus box when using HDMI

Creakudoor, 

There is a button on the back of the camera marked Display (DISP.).  If you press this, it will change the onscreen displays.  Cycle through until you get the correct display to fit your needs. 

Did this answer your question? Please click the Accept as Solution button so that others may find the answer as well.
New Contributor
Posts: 4
Registered: ‎05-12-2020

Re: Canon EOS Rebel T5 - How to hide the autofocus box when using HDMI

@Tim, I tried this, and it does not solve what I am trying to solve.  It cycles through showing different things on the screen or not, but ultimately does not hide the Autofocus box in the center of the screen.

Moderator
Posts: 1,773
Registered: ‎10-25-2012

Re: Canon EOS Rebel T5 - How to hide the autofocus box when using HDMI

It sounds like you're looking for "Clean HDMI Out?"

 

The T5 does not have this.

 

You can see the models that we currently recommend for live streaming here: canon.us/livestream

 

More models will be added to the EOS Webcam Utility as the software is developed, so we recommend signing up to be notified when your camera is supported. 

New Contributor
Posts: 4
Registered: ‎05-12-2020

Re: Canon EOS Rebel T5 - How to hide the autofocus box when using HDMI

Yes, sounds like that's what I need to do what I want.

 

Do you know if the T5 is on the consideration list to be added to this utility in the future?

 

powered by Lithium

LIKE US on Facebook FOLLOW US on Twitter WATCH US on YouTube CONNECT WITH US on Linkedin WATCH US on Vimeo FOLLOW US on Instagram SHOP CANON at the Canon Online Store
© Canon U.S.A., Inc.   |    Terms of Use   |    Privacy Statement