Canon Community Canon Community
 


Reply
Occasional Contributor
Posts: 5
Registered: ‎10-15-2017

Can’t change settings on 600ex-rt in manual mode.

All the sudden my 600ex-rt is only firing at 1/1 no matter what setting I put it on. It’s doing the same on multi too but not e-ttl. It seem to change after I switched the batteries. Has Anyone come across this issue and been able to fix it?
Esteemed Contributor
Posts: 3,734
Registered: ‎06-25-2014

Re: Can’t change settings on 600ex-rt in manual mode.


Jaymiemetz wrote:
All the sudden my 600ex-rt is only firing at 1/1 no matter what setting I put it on. It’s doing the same on multi too but not e-ttl. It seem to change after I switched the batteries. Has Anyone come across this issue and been able to fix it?

This is a wild stab, but are you sure that all four batteries are good? Cheap chargers that charge four batteries at a time usually stop charging when any one of the four reaches full power. If one or more of the others is unable to hold a full charge, that fact may be overlooked. Better chargers monitor each battery individually, but those are more expensive.

Bob
Boston, Massachusetts USA
Occasional Contributor
Posts: 5
Registered: ‎10-15-2017

Re: Can’t change settings on 600ex-rt in manual mode.

I wondered if it was the batteries so I changed them a 2nd time and I got the same result.
Esteemed Contributor
Posts: 3,090
Registered: ‎06-11-2013

Re: Can’t change settings on 600ex-rt in manual mode.

Does it do this even if not connected to a camera?

 

 

Tim Campbell
5D III, 5D IV, 60Da
Occasional Contributor
Posts: 5
Registered: ‎10-15-2017

Re: Can’t change settings on 600ex-rt in manual mode.

I did not try off camera. I was too perplexed and busy to try anything like off camera flash.
Reputable Contributor
Posts: 870
Registered: ‎02-06-2013

Re: Can’t change settings on 600ex-rt in manual mode.


Jaymiemetz wrote:
All the sudden my 600ex-rt is only firing at 1/1 no matter what setting I put it on. It’s doing the same on multi too but not e-ttl. It seem to change after I switched the batteries. Has Anyone come across this issue and been able to fix it?

I can't find the link but there has been talks regarding this problem on other forums.  As I recalled, this was due to a component failure in the flash and it will have to be sent in for repair.

================================================
Diverhank's photos on Flickr
Occasional Contributor
Posts: 5
Registered: ‎10-15-2017

Re: Can’t change settings on 600ex-rt in manual mode.

Thank you.
Esteemed Contributor
Posts: 3,090
Registered: ‎06-11-2013

Re: Can’t change settings on 600ex-rt in manual mode.

The reason I asked about off-camera use is because the 580EX II speedlite had a known issue where the screws that snug down the foot plate would get loose... this would cause the pins to make poor contact with the camera hot-shoe, and the flash would fall out of E-TTL II mode and back to Manual mode and fire at full power (due to a loose foot plate).  But if used off-caemra (as a slave) where the foot plate is ignored, the flash would work fine.

 

BTW, the 600EX-RT is _not_ known to have this issue that the 580EX II had.   Canon had a free service repair for those affected by the 580EX II issue, slightly changed the design, and I've not heard of another Canon flash having this problem ever since.

 

 

Tim Campbell
5D III, 5D IV, 60Da
Occasional Contributor
Posts: 5
Registered: ‎10-15-2017

Re: Can’t change settings on 600ex-rt in manual mode.

I would say this issue seems to be different. The flash never changes modes on its own. I think it may need a component repair. Thank you for the help though.
powered by Lithium

LIKE US on Facebook FOLLOW US on Twitter WATCH US on YouTube CONNECT WITH US on Linkedin WATCH US on Vimeo FOLLOW US on Instagram SHOP CANON at the Canon Online Store
© Canon U.S.A., Inc.   |    Terms of Use   |    Privacy Statement