Canon Community Canon Community
 


Reply
Frequent Contributor
Posts: 35
Registered: ‎09-03-2013
Accepted Solution

430 iii speedlite infra red beam didn't fire in low light situations

I was shooting a birthday event and the infrared beam didn't fire. I had to use my cell phone to create enough light to focus! I found the settings to change online but I am confused. I had another event and the infrared fired. I didn't change anything since my last job!

The article that I read stated that the new 430 model by default is set to prevent the infrared from firing and it will only activate when using the center focus point. I know I need to read the manual. I didn't think it would be that big of a difference upgrading from the 430 ii.

What is going on?
Esteemed Contributor
Posts: 4,318
Registered: ‎11-13-2012

Re: 430 iii speedlite infra red beam didn't fire in low light situations

http://photo.stackexchange.com/questions/71916/why-isnt-infrared-af-assist-beam-the-default-when-ava...

John Hoffman
Conway, NH

1D X, Rebel T5i, Many lenses, Pixma PRO-100, MX472
Respected Contributor
Posts: 1,771
Registered: ‎02-26-2015

Re: 430 iii speedlite infra red beam didn't fire in low light situations

The IR focus assist will only work in One Shot AF mode. If you are using AIServo it wont.

Highlighted
Frequent Contributor
Posts: 35
Registered: ‎09-03-2013

Re: 430 iii speedlite infra red beam didn't fire in low light situations

I want to say thanks for the reply. I can't recall if I changed it to continous focus; however, it explains why it might not have fired. 

powered by Lithium

LIKE US on Facebook FOLLOW US on Twitter WATCH US on YouTube CONNECT WITH US on Linkedin WATCH US on Vimeo FOLLOW US on Instagram SHOP CANON at the Canon Online Store
© Canon U.S.A., Inc.   |    Terms of Use   |    Privacy Statement