Canon Community Canon Community
 


Reply
New Contributor
Posts: 3
Registered: ‎02-12-2018

Re: MF Toolbox doesn't work on Windows 10

al1
Occasional Contributor
Posts: 21
Registered: ‎10-22-2015

Re: MF Toolbox doesn't work on Windows 10

Just to let people know, I got the "can't communicate" error message and Toolbox wasn't working. 

Based on past experiences, I had updated my Outlook 2016 application so I figured something changed. Perhaps it was a Win 10 upgrade that I didn't notice.

 

Anyway, re-installed:  Toolbox_4911_mf18_win_EN  - got a different error message. Don't panic. Smiley Happy

Re-installed the driver file: MF4100_MFdrivers_wk64_uk-EN   -  Toobox is back working again.

 

If some MS app is updated, Toolbox always seems to be affected for some reason.

 

 

 

 

al1
Occasional Contributor
Posts: 21
Registered: ‎10-22-2015

Re: MF Toolbox doesn't work on Windows 10

[ Edited ]

@al1

As of 2018-03-07

Window 10 Updates of Intel Corporation Driver Updates or some other update seems to have given me the ScanGearMF message again for MF Toolbox. 


Ran setups described below and it is working again.  Don't forget to reboot.

 

Canon ScanGearMF.png

 

 

 

Re-install:  Toolbox_4911_mf18_win_EN  

Re-install driver file: MF4100_MFdrivers_wk64_uk-EN   

-  Toobox is back working again.

 

Toolbox seems to be affected with some Win 10 updates.

Occasional Contributor
Posts: 5
Registered: ‎03-22-2018

Re: MF Toolbox doesn't work on Windows 10

I have a Canon imageCLASS MF4570dn.  I switched to Windows 10 in December & have been using Toolbox with no problems until yesterday.  Yesterday it gave me a message that a compatible scanner was not installed.

 

I tried everything that I could think of with no success, even installed with the old Canon CD.  On the old CD, I dicovered "Presto!" and installed it. "Presto!" had no problem finding the scanner, and in fact used the "ScanGear MF" window that I've come to love.


So I thought that "Canon MF Toolbox 4.9" must be a 'launching pad' for "ScanGear MF" and the problem is with "Canon MF Toolbox 4.9".

 

In a nutshell the following finally worked for me:

 

-Right mouse click on "Canon MF Toolbox 4.9"
-Click on "Troubleshoot Compatibility"
-Click on "Troubleshoot program" (NOT "Try recommended settings")
-Select only "The program requires additional permissions"
-Click on "Next" button
-Click on "Test the program..." button
-Give Windows "User Account Control" permission (the flashing shield that appears in the Taskbar)
-Click on "Next" button
-Click on "Yes, save these settings for this program"
-Click on "Close"

 

"Canon MF Toolbox 4.9" will now Run as Administrator

 

Hope this helps some of you

Occasional Contributor
Posts: 10
Registered: ‎11-18-2016

Re: MF Toolbox doesn't work on Windows 10

[ Edited ]

@Wolrabwrote:

I have a Canon imageCLASS MF4570dn.  I switched to Windows 10 in December & have been using Toolbox with no problems until yesterday.  Yesterday it gave me a message that a compatible scanner was not installed.

 

I tried everything that I could think of with no success, even installed with the old Canon CD.  On the old CD, I dicovered "Presto!" and installed it. "Presto!" had no problem finding the scanner, and in fact used the "ScanGear MF" window that I've come to love.


So I thought that "Canon MF Toolbox 4.9" must be a 'launching pad' for "ScanGear MF" and the problem is with "Canon MF Toolbox 4.9".

 

In a nutshell the following finally worked for me:

 

-Right mouse click on "Canon MF Toolbox 4.9"
-Click on "Troubleshoot Compatibility"
-Click on "Troubleshoot program" (NOT "Try recommended settings")
-Select only "The program requires additional permissions"
-Click on "Next" button
-Click on "Test the program..." button
-Give Windows "User Account Control" permission (the flashing shield that appears in the Taskbar)
-Click on "Next" button
-Click on "Yes, save these settings for this program"
-Click on "Close"

 

"Canon MF Toolbox 4.9" will now Run as Administrator

 

Hope this helps some of you


Hi,

 

My printer is Canon i-SENSYS MF4890dw

 

I got this problem today after an update (Windows security and bunch of other updates). Since none of the previous solutions worked for me (even mine, which solved problem twice) I tried yours. Now I can scan documents from computer in MF Toolbox (remote scaner mode on my Canon Printer) but when I try to scan directly from Canon device I get message that there is no compatibile MF Toolbox installed on my PC. Do you have such problem?

 

I'm about to give up...

Occasional Contributor
Posts: 5
Registered: ‎03-22-2018

Re: MF Toolbox doesn't work on Windows 10

Gregory,

I had never scanned that way until now
(I have the "Display the Scanner Driver" box checked in MF Toolbox because I like to use "Preview" in the "Advanced Mode")

I selected "Computer" scan type on my Canon Printer, then "Color Scan" . The MF Toolbox popped up instantly and the scanner started scanning. The "User Account Control" window didn't even pop up.

So it works fine for me, sorry I can't help
Occasional Contributor
Posts: 10
Registered: ‎11-18-2016

Re: MF Toolbox doesn't work on Windows 10


@Wolrabwrote:
Gregory,

I had never scanned that way until now
(I have the "Display the Scanner Driver" box checked in MF Toolbox because I like to use "Preview" in the "Advanced Mode")

I selected "Computer" scan type on my Canon Printer, then "Color Scan" . The MF Toolbox popped up instantly and the scanner started scanning. The "User Account Control" window didn't even pop up.

So it works fine for me, sorry I can't help

I think I have different version of MF Toolbox (Canon MF Toolbox for Windows Vista/7/8/8.1/10 version: 4.9.1.1.mf18), becasue I don't have preview function.

If I open MF Toolbox on my computer and set printer's scaner in "Remote Scaner" mode I can scan by clicking the desired scan option on my computer.

If I use my printer and press scan on it, then "Computer", then choose my laptop as desired computer, MF Toolbox opens on it but it gives me message that I posted earlier "There is probably no compatibile MF Toolbox installed on your computer".

 

I guess I'll have to figure it out by myself - Canon's support gave me advice to reinstall drivers, which I did and told them about it, but  still it's their best advice :-)

Occasional Contributor
Posts: 5
Registered: ‎03-22-2018

Re: MF Toolbox doesn't work on Windows 10

 Gregory,


Sorry, I was mistaken when I wrote
(I have the "Display the Scanner Driver" box checked in MF Toolbox because I like to use "Preview" in the "Advanced Mode")


I should have written
(I have the "Display the Scanner Driver" box checked in MF Toolbox because I like to use "Preview" in the "Advanced Mode" in ScanGear MF)


In MF Toolbox, when I select a scan type (eg. Color Scan), another window appears that has a green "Start" button. Just above the "Save Scanned Image to" section of this window is a check box for "Display the Scanner Driver".
With this box checked, when "Start" is clicked, the scanner driver window appears. This window is titled "ScanGear MF". This is where I selected the "Advanced Mode" tab and "Preview" I mentioned above.


I should also mention that I tried many other ideas, over several days, before I came up with a solution that worked for me, which may have affected the end result. (I was getting frustrated so I can't remember everything that I did)

 

One thing I tried worth mentioning, is the solution proposed by Piers_A on page 3 of this forum which says;


  • This simple fix I found online worked for me:
    Start> in the run box type. Services.msc
    Scroll down to Windows Image Acquisition (WIA)
    Right click, select Properties
    Check that Startup type is set to Automatic
    Click Log On Tab
    Check that Local System account , and Allow service to interact with desktop is checked. Hit apply.
    Click Recovery...Click on window next to First Failure, Scroll to Restart the Service. Hit apply.


Also, while making sure that the drivers were up to date, I found a patch on the Canon website (called "Patch for Network Scan, USB Scan") just below the driver. The desciption Canon provides is;


  • This patch resolves an issue that prevents scanning over a network or with a USB connection after upgrading Windows to a newer version. If you cannot scan over a network or with a USB connection, install this patch. If installing (or reinstalling) the MF driver, be sure to first restart (not shut down) your PC after driver installation is complete, and then install this patch. If you are using USB scan, be aware that it may cease functioning after any future upgrades to Windows. If this occurs, install this patch again. After installing this patch, if the message prompting you to restart your PC is displayed, restart (not shut down) your PC. * If you do not restart your PC, this patch will not take effect.

As I said, none of these things worked for me. It was the "Run as Administrator" that ultimately worked, but maybe they are all part of the whole solution.


If you want to try the patch, it can be found at Canon Support     https://www.usa.canon.com/internet/portal/us/home/support


  • There should be "Enter a model" search box
    Enter "mf48" and select your printer that appears in the drop-down and click on "Go"
    Click "SELECT" beside "Patch for Network Scan, USB Scan"

 

Occasional Contributor
Posts: 10
Registered: ‎11-18-2016

Re: MF Toolbox doesn't work on Windows 10

Wolrab,

 

Thank you for your time and help :-)

 

Luckily, solution to my problem was more simple:

1. Uninstall MF Toolbox.

2. Uninstall Drivers for printer.

3. Restart.

4. Close all aplications and deactivate anivirus. (I guess that's the solution - I've never had to do this, so I didn't)

5. Run Driver package as administator, install. (I also run installer as administrator, before I didn't)

6. Restart.

7. Run MF Toolbox intaller as administrator, install. (I also run installer as administrator, before I didn't)

8. Restart.

9. Activate antivirus, run Toolbox and scan (I didn't have to run it as administrator) - works from computer and printer.

 

Cheers!

Occasional Contributor
Posts: 5
Registered: ‎03-22-2018

Re: MF Toolbox doesn't work on Windows 10

Gregory,

 

I have just tried your solution and it works for me too.

 

And as you said, much simpler.

 

Thanks

powered by Lithium

LIKE US on Facebook FOLLOW US on Twitter WATCH US on YouTube CONNECT WITH US on Linkedin WATCH US on Vimeo FOLLOW US on Instagram SHOP CANON at the Canon Online Store
© Canon U.S.A., Inc.   |    Terms of Use   |    Privacy Statement