Canon Community Canon Community
 


Reply
Highlighted
Frequent Contributor
Posts: 101
Registered: ‎01-31-2013
Accepted Solution

Why my Canon 5D IV doesn't add shutter count information to images?

Hi, please help me understand and solve this issue.

Just received today a brand new 5DIV. Why this Canon 5D IV doesn't add shutter count information to images?

How to turn on this info so I can use in the future, a Shutter Count application?

Thank you very much.

Frequent Contributor
Posts: 95
Registered: ‎10-21-2016

Re: Why my Canon 5D IV doesn't add shutter count information to images?

No Canon DSLR adds records the shutter count in images, this information is stored within the camera and is only accessible with suitable software.

If you have the camera set up to continously record the frame number within the file name then this will give you a general idea of the count as you use it, there is an option in the camera menu for continual file numbering or for it to reset the number when the card is re-formatted which incidentally does not affect the total count stored within the camera.

Frequent Contributor
Posts: 101
Registered: ‎01-31-2013

Re: Why my Canon 5D IV doesn't add shutter count information to images?

Thank you for your help.

I used an App called Free Shutter Count with the 5D III and it works.

Now that I plug my new 5DIV to the computer via USB, this the message appears and I cannot understand what it means:

"Shutter count: gp_widget_get_child failed" .-(

Esteemed Contributor
Posts: 3,048
Registered: ‎06-11-2013

Re: Why my Canon 5D IV doesn't add shutter count information to images?

The software you are using doesn't support the camera.

 

I use a program called "Shutter Count" by DIRE Studio.  

 

It's about $4.

 

 

Tim Campbell
5D III, 5D IV, 60Da
Frequent Contributor
Posts: 101
Registered: ‎01-31-2013

Re: Why my Canon 5D IV doesn't add shutter count information to images?

Thank you very much.

Will check that app ,-)

Best regards.

Reputable Contributor
Posts: 826
Registered: ‎02-06-2013

Re: Why my Canon 5D IV doesn't add shutter count information to images?

Normally one needs the shutter count only before selling the camera off, right Smiley Happy?

By the way, the 1D series cameras show you the count on a display - at least the 1DX does.  I also heard some cameras show the count on the exif data but I know my 5D3 and 7D2 do not.

================================================
Diverhank's photos on Flickr
Frequent Contributor
Posts: 101
Registered: ‎01-31-2013

Re: Why my Canon 5D IV doesn't add shutter count information to images?

I´m selling a 5DIII.

Just would like to check how many shoots I did with my new camera .-)

powered by Lithium

LIKE US on Facebook FOLLOW US on Twitter WATCH US on YouTube CONNECT WITH US on Linkedin WATCH US on Vimeo FOLLOW US on Instagram SHOP CANON at the Canon Online Store
© Canon U.S.A., Inc.   |    Terms of Use   |    Privacy Statement