Canon Community Canon Community
 


Reply
New Contributor
Posts: 1
Registered: ‎10-30-2016

T6i external mic problems"off" icon

Hello, I am trying to film something for a class I am taking but both my mounted mic and my lapel mic don't seem to be working with my T6i. Whenever one is plugged in an icon appears on the camera that looks like three check marks with a microphone that says "off". I can't seem to figure out how to turn it on so the microphones will work.

 

Any help would be much apprecaited.

 

IMG_0583.JPG

Esteemed Contributor
Posts: 4,533
Registered: ‎08-13-2015

Re: T6i external mic problems"off" icon

There should be a setting in the menus to enable/disable the external microphone input.  You have to tell the camera whether or not you want to use the internal microphone, or want to use an external microphone input.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"I don't rent software. I use Photoshop CS6, ACR 9.8 and Lightroom 6.8 ."
Esteemed Contributor
Posts: 3,960
Registered: ‎11-13-2012

Re: T6i external mic problems"off" icon

I think that icon is for the wind filter. Means it's off. 

John Hoffman
Conway, NH

1D X, Rebel T5i, Many lenses, Pixma PRO-100, MX472
New Contributor
Posts: 1
Registered: ‎12-06-2016

Re: T6i external mic problems"off" icon

Same problem...

What to do?

Esteemed Contributor
Posts: 3,960
Registered: ‎11-13-2012

Re: T6i external mic problems"off" icon

Make sure that the Menu isn't set to disable. Red movie menu 2.

 

Capture.JPG

 

Capture2.JPG

John Hoffman
Conway, NH

1D X, Rebel T5i, Many lenses, Pixma PRO-100, MX472
New Contributor
Posts: 1
Registered: ‎03-11-2017

Re: T6i external mic problems"off" icon

Same problem, did we ever figure this out? I did a Google search and found that several others have had this problem but have not seen a solution.

 

My menu display on Sound Recording only diplays 2 options: On and Off. There is no menu option for Auto or Manual.

 

I am also getting the "wind/audio off" icon mentioned above.

 

How does one change this so external audio using a 3.5 jack can be recorded?

 

Thanks!

Moderator
Posts: 854
Registered: ‎10-25-2012

Re: T6i external mic problems"off" icon

Hello everyone!

 

The icon you're seeing is for the wind filter. If it says it's off, that means the wind filter is off. If you're not getting any audio, you'll want to make sure you're using a powered microphone. The jack can provide power to some microphones, like the Rode Video Go microphone, but not to all. If you're using a passive microphone, that might not work.

 

If you need advice, or assistance, our US-based team is happy to troubleshoot at 1-800-OK-CANON (800-652-2666) during the week from 8am to Midnight (ET) or on Saturdays from 10am to 8pm (ET).

 

We hope this helps!

powered by Lithium

LIKE US on Facebook FOLLOW US on Twitter WATCH US on YouTube CONNECT WITH US on Linkedin WATCH US on Vimeo FOLLOW US on Instagram SHOP CANON at the Canon Online Store
© Canon U.S.A., Inc.   |    Terms of Use   |    Privacy Statement