Canon Community Canon Community
 


Reply
Occasional Contributor
Posts: 7
Registered: ‎11-06-2017

T5I Easy Wireless Flash problems

I have an EOS T5I and a 430EX-IIIRT Flash but cannot get the Flash to fire remotely.

I have selected Easywireless Flash on the camera, put the flash into Slave mode, and made sure they are on the same channel, but cannot get the Flash to fire remotely.

Wondering if anyone else has had these issues and if a solution was found?

Reputable Contributor
Posts: 876
Registered: ‎02-06-2013

Re: T5I Easy Wireless Flash problems


Charliemora2 wrote:

I have an EOS T5I and a 430EX-IIIRT Flash but cannot get the Flash to fire remotely.

I have selected Easywireless Flash on the camera, put the flash into Slave mode, and made sure they are on the same channel, but cannot get the Flash to fire remotely.

Wondering if anyone else has had these issues and if a solution was found?


1. This works only with the creative modes (Av, Tv, M).

2. You need to pop the built-in flash up

3. Your 430EX-III supports two slave modes - one optical and the other Radio.  The T5i can only do optical, so make sure the slave mode on the flash has the lightning bolt symbol and not the antenna symbol with the circles.

================================================
Diverhank's photos on Flickr
Respected Contributor
Posts: 1,982
Registered: ‎02-17-2016

Re: T5I Easy Wireless Flash problems

You forgot "P" 8^)

Occasional Contributor
Posts: 7
Registered: ‎11-06-2017

Re: T5I Easy Wireless Flash problems


diverhank wrote:

Charliemora2 wrote:

I have an EOS T5I and a 430EX-IIIRT Flash but cannot get the Flash to fire remotely.

I have selected Easywireless Flash on the camera, put the flash into Slave mode, and made sure they are on the same channel, but cannot get the Flash to fire remotely.

Wondering if anyone else has had these issues and if a solution was found?


1. This works only with the creative modes (Av, Tv, M).

2. You need to pop the built-in flash up

3. Your 430EX-III supports two slave modes - one optical and the other Radio.  The T5i can only do optical, so make sure the slave mode on the flash has the lightning bolt symbol and not the antenna symbol with the circles.


That is a Yes for all 3 questions, but still cannot get the Remote Flash to fire

Honored Contributor
Posts: 5,462
Registered: ‎08-13-2015

Re: T5I Easy Wireless Flash problems


Charliemora2 wrote:

diverhank wrote:

Charliemora2 wrote:

I have an EOS T5I and a 430EX-IIIRT Flash but cannot get the Flash to fire remotely.

I have selected Easywireless Flash on the camera, put the flash into Slave mode, and made sure they are on the same channel, but cannot get the Flash to fire remotely.

Wondering if anyone else has had these issues and if a solution was found?


1. This works only with the creative modes (Av, Tv, M).

2. You need to pop the built-in flash up

3. Your 430EX-III supports two slave modes - one optical and the other Radio.  The T5i can only do optical, so make sure the slave mode on the flash has the lightning bolt symbol and not the antenna symbol with the circles.


That is a Yes for all 3 questions, but still cannot get the Remote Flash to fire


Optical means that the camera and remote flash need to have a line of sight.  

 

How far away is the remote, relative to the camera?

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"I don't rent software. I use Photoshop CS6, ACR 9.8 and Lightroom 6.8 ."
Occasional Contributor
Posts: 7
Registered: ‎11-06-2017

Re: T5I Easy Wireless Flash problems


Waddizzle wrote:

Charliemora2 wrote:

diverhank wrote:

Charliemora2 wrote:

I have an EOS T5I and a 430EX-IIIRT Flash but cannot get the Flash to fire remotely.

I have selected Easywireless Flash on the camera, put the flash into Slave mode, and made sure they are on the same channel, but cannot get the Flash to fire remotely.

Wondering if anyone else has had these issues and if a solution was found?


1. This works only with the creative modes (Av, Tv, M).

2. You need to pop the built-in flash up

3. Your 430EX-III supports two slave modes - one optical and the other Radio.  The T5i can only do optical, so make sure the slave mode on the flash has the lightning bolt symbol and not the antenna symbol with the circles.


That is a Yes for all 3 questions, but still cannot get the Remote Flash to fire


Optical means that the camera and remote flash need to have a line of sight.  

 

How far away is the remote, relative to the camera?


I tried different distances from 2 to 6 feet, while I was trying to get it to work, and I had the front sensor od the Flash facing the camera with the pop up flash up.  The Pop up flash would always fire, but the Speedlight would not trigger.

Honored Contributor
Posts: 5,462
Registered: ‎08-13-2015

Re: T5I Easy Wireless Flash problems

I’ll assume that you have it configured properly.  Sounds like you know what to do to make it work.  From what you have described, it sounds like the remote should fire.  If the flash does not work when mounted on the camera, then there could be problem with the flash.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"I don't rent software. I use Photoshop CS6, ACR 9.8 and Lightroom 6.8 ."
Reputable Contributor
Posts: 876
Registered: ‎02-06-2013

Re: T5I Easy Wireless Flash problems

Can you take a picture of the camera flash menu and the flash menu and post them here.  We can then can tell if something is amiss...

 

If you have set everything correctly it should work unless the flash is broken which I doubt is the case.

================================================
Diverhank's photos on Flickr
Occasional Contributor
Posts: 7
Registered: ‎11-06-2017

Re: T5I Easy Wireless Flash problems

The pop up flash works when taking photos and the Speedlight works when mounted in the hotshoe.
I have read the manuals for the Camera and the Flash and watched several youtube videos trying to get this to work, the settings seem simple enough, as to why I am not sure why it's not working, and wondering if there is something simple I am overlooking.

I will take some pictures of the menus and post them shortly.

Thank you for all your feedback and help guys.
Occasional Contributor
Posts: 7
Registered: ‎11-06-2017

Re: T5I Easy Wireless Flash problems

20171107_053351.jpg20171107_053401.jpg20171107_053425.jpg20171107_053430.jpg

powered by Lithium

LIKE US on Facebook FOLLOW US on Twitter WATCH US on YouTube CONNECT WITH US on Linkedin WATCH US on Vimeo FOLLOW US on Instagram SHOP CANON at the Canon Online Store
© Canon U.S.A., Inc.   |    Terms of Use   |    Privacy Statement