Canon Community Canon Community
 


Reply
Occasional Contributor
Posts: 7
Registered: ‎04-02-2016

Re: Camera locks up, recording message

[ Edited ]

Again thank you for your help.

 

First, just double checked and all SD cards we are using fit the requirements. So we can check that off. Smiley Happy

 

Screenshot_2016-04-02-12-11-10.png

 

As for the HDR, it appears this mode is only available in the SCN mode on the mode dial. As for all of our testing, we have been using Auto w/ flash, Auto w/o flash, and M. The issue presents itself most (but not limited to these conditions) when we change the settings on Manual and create long exposures, etc. For some reason, it seems that anything the camera needs use processing power for just sends it for a loop. 

 

I am now testing to see what happens if I leave the camera to porcess the image fully. I want to see if it will eventually finish. Right now I am at 5 mins counting

 

Here is an image of what I am looking at after I have turned the power swithc to off.

Recording issues Canon t6s.jpg

Occasional Contributor
Posts: 7
Registered: ‎04-02-2016

Re: Camera locks up, recording message

After 1 hr 30 mins. the battery almost gave up so I quit the experiment.
Honored Contributor
Posts: 6,146
Registered: ‎08-13-2015

Re: Camera locks up, recording message

Recharge the battery, and perform a full reset of the camera.  Refer to the manual on how to do it.  Restoring Factory Settings should be an option in one of the menus.  Be aware that any custom settings may be lost. 

 

Also, be sure that the SD card that you are using has been formatted in the camera, not elsewhere.  If the cad has been formatted elsewhere, then it is necessary to to do a low-level reformat inside of the camera.  Be sure that the storage size of the of card does not exceed 64 GB, which you seem to have already confirmed.

 

Also, there is an internal battery that keeps track date/time.  The camera may not be fully reset until that internal battery has also discharged, too.  Some people, who report using various different models, claim they have reset this internal battery by removing the main battery, turning on the camera and pressing the shutter, turning it off and repeating a few times.  I have no first hand info to support those claims.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"I don't rent software. I use Photoshop CS6, ACR 9.8 and Lightroom 6.8 ."
Occasional Contributor
Posts: 7
Registered: ‎04-02-2016

Re: Camera locks up, recording message

I was able to find the equivalent of the factory reset for this camera (it's called "clear all settings"). After charging the battery to full I removed the SD card and cleared all the settings (factory reset). I then replaced the SD (16 GB SDHC Lexor Class 10) and factory reset it in the camera. I then used the camera in auto mode and was able to take several photos without issue. I then switched to manual mode and took several photos with the preset settings without a problem. Sadly, I then turned the shutter speed up and then experienced all the above symptoms. I then repeated the factory reset options and from the very first photo experienced the issues described above ("busy" flashing "999" etc.)

Thank you for all your help. It is apparent this issue is abnormal.
Honored Contributor
Posts: 6,146
Registered: ‎08-13-2015

Re: Camera locks up, recording message

I am not convinced that your camera was fully reset.  If the date and time did not clear, then it is highly likely that all internal camera settings were reset. 

 

The internal battery is auto-charged from the removable battery.  The internal battery keep track of date and time, and other setting details, when the rechargeable battery is removed.  I suggest removing the rechargeable battery, turning the camera on, pressing the shutter. and then let it set for a week.  We want to clear the date and time inside the camera.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"I don't rent software. I use Photoshop CS6, ACR 9.8 and Lightroom 6.8 ."
New Contributor
Posts: 1
Registered: ‎04-15-2018

Re: Camera locks up, recording message

hello, I have been having the same issue and was hoping to get some help on it.

I have a canon t6i and bought it roughly a couple weeks ago.  out of nowhere it has been having the issue of saying busy...please wait and not processing the images (i left it doing this at full battery and did this until it died so it's not even loading).  Mine isn't consistent either but will happen roughly every 5 pictures i take until i have to turn it off and take out the battery and try again.  when i turn the camera off though it gives me a recording...remaining images: 1.  I am using a kingston 16gb class 10 sd card and have tried another sd card and same issue.  I factory reset the camera and formatted the card and nothing helped.  I cleaned the camera and even switched lenses and that didn't help either.  If I could get some help on this that would be very appreciated

Moderator
Posts: 1,145
Registered: ‎10-25-2012

Re: Camera locks up, recording message

This sounds like either a memory card problem, or a card adapter problem. 

 

If you're using a micro SD card, try using a full-sized card. We've found when there are less variables involved, there tend to be less issues.

 

Also, we've found that not all cards are created equal. Card manufacturers don't seem to follow any strict guidelines as it pertains to read/write speeds. Even though your card might be rated as a class 6 or 10, that only means it's capable of reaching that speed, not sustaining it. 

 

Our support team has a list of cards that have been tested to work with our cameras - I believe that SanDisk,Toshiba, and Samsung are on that list.

 

When buying memory cards, we always advise buying from reputable sources - either online or in person. Memory cards are very easy to counterfeit. 

Super Contributor
Posts: 189
Registered: ‎02-13-2016

Re: Camera locks up, recording message

I wonder if it might be helpful for the OP to upload a couple images here with the EXIF data intact. Maybe someone will spot something that looks funky in the EXIF information.

Highlighted
Honored Contributor
Posts: 6,146
Registered: ‎08-13-2015

Re: Camera locks up, recording message


@BurnUnitwrote:

I wonder if it might be helpful for the OP to upload a couple images here with the EXIF data intact. Maybe someone will spot something that looks funky in the EXIF information.


This thread is two years old, and makes for a textbook example of why people should always start a new thread for their issues, instead of hitchhiking onto an old existing thread.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"I don't rent software. I use Photoshop CS6, ACR 9.8 and Lightroom 6.8 ."
New Contributor
Posts: 1
Registered: ‎04-19-2018

Re: Camera locks up, recording message

Having the same problem, was this ever resolved?
powered by Lithium

LIKE US on Facebook FOLLOW US on Twitter WATCH US on YouTube CONNECT WITH US on Linkedin WATCH US on Vimeo FOLLOW US on Instagram SHOP CANON at the Canon Online Store
© Canon U.S.A., Inc.   |    Terms of Use   |    Privacy Statement